Γιάννης Γκουρομπίνος: «Η Πολιτεία πρέπει να εντείνει τους ελέγχους για να αποφευχθούν ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων»

Στα 7 με 7,50 ευρώ το κιλό φεύγει αυτή την περίοδο το ελληνικό αρνί για τις εξαγωγές, κυρίως προς την Ιταλία ενόψει του καθολικού Πάσχα. Η ζήτηση των γειτόνων αφορούν κυρίως 6 με 8 κιλά. Για το ελληνικό Πάσχα, η εκτίμηση είναι ότι η τιμή παραγωγού θα ανέβει στα 8,5 ευρώ και άλλα 50 λεπτά για το κατσίκι. Η ελληνική αγορά επιζητεί αρνιά γύρω στα 10-12 κιλά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννη Γκουρομπίνο «η τιμή είναι ικανοποιητική, τηρουμένων των αναλογιών. Αν σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να ταΐζουμε διαρκώς την προβατίνα όσο κυοφορεί για 150 μέρες κι άλλες 60 μέρες το ίδιο το ζωντανό και με αφορμή τις αυξημένες ζωοτροφές, το κέρδος που αποκομίζουμε αυτή την περίοδο θεωρείται λογικό και απαραίτητο για να βγάλουμε τα έξοδά μας».

Ο κ. Γκουρομπίνος ζήτα από την Πολιτεία να εντείνει τους ελέγχους για να αποφευχθούν οι ελληνοποιήσεις, καθώς σύμφωνα με το νέο καθεστώς είναι δύσκολη η αναγνώριση του εγχώριου αρνιού από τον καταναλωτή. «Οι εισαγωγές είναι δεδομένες. Αυτό που πρέπει να προσέξει η Πολιτεία είναι τις ελληνοποιήσεις. Πλέον το αρνί φεύγει με σφραγίδα σφαγείου, άρα και τα εισαγόμενα που έρχονται για πάχυνση μπορεί να φύγουν ως ελληνικά. Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των αρμοδίων για ελέγχους στα εισαγόμενα αμνοερίφια. Οι καιροί είναι πονηροί και οι επιτήδειοι ακόμη περισσότερο όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις. Ρωτάμε, γίνονται έλεγχοι; Ξέρουμε πόσα αμνοερίφια έχουν εισαχθεί ζωντανά και πόσα σφαγμένα μέχρι τώρα; Έχει γίνει καταγραφή των αποθεμάτων;» Γενικά οι εισαγωγές φέτος, κυρίως από τη Ρουμανία για σφαγή στα ελληνικά σφαγεία, τα οποία οι Ιταλοί εμπιστεύονται περισσότερο, ήταν λιγότερες.

Σχετικά με την επάρκεια αρνιών την Πασχαλινή περίοδο, ο κ. Γκουρομπίνος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Παρά τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, μπορούμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των ημερών». Ωστόσο παράγοντες της αγοράς φοβούνται ότι θα γίνουν ανάρπαστα τα αρνιά των 10 κιλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή του, ενώ ίσως να μην φύγουν τα υπέρβαρα (άνω των 13 κιλών). Ερωτηθείς τέλος για το ενδεχόμενο να ενταχθεί και ο οβελίας στο περίφημο «καλάθι του νονού», ο κτηνοτρόφος από το Βλαχογιάννι Ελασσόνας είναι κατηγορηματικός: Εάν θέλουν να το κάνουν για να βοηθήσουν τους καταναλωτές, ας εντάξουν αποκλειστικά τα εισαγόμενα και όχι το ελληνικό αρνί, το οποίο είναι «ιερό». Ο Έλληνας έχει συνδέσει το αρνί με τις ημέρες του Πάσχα και δεν πολυσκέφτεται τα χρήματα που θα δώσει για το έθιμο αυτό».

Πηγή: eleftheria.gr


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.