Οι «Λαζαρίνες» του Δρυμού Ελασσόνας θα αναβιώσουν στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σε συνεργασία με την Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυμού Ελασσόνας, διοργανώνουν την αναβίωση των εθίμων «Λαζαρίνες Δρυμού Ελασσόνας & Ρουμπάνα Ανατολικής Ρωμυλίας» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου στις 19:00 στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Το Σάββατο του Λαζάρου, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στη Θεσσαλία, τα κορίτσια τραγουδούσαν τα λαζαρικά, κάλαντα του Λαζάρου με παινέματα ξεχωριστά για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Οι Λαζαρίνες του Δρυμού Ελασσόνας & η Ρουμπάνα της Ανατολικής Ρωμυλίας με παραλλαγές στην τέλεσή τους, είναι από τα πιο διαδεδομένα έθιμα την περίοδο αυτή.

Οι Λαζαρίνες του Δρυμού Ελασσόνας αποτελούνταν από ελεύθερες και αρραβωνιασμένες κοπέλες. Από την Παρασκευή προετοιμάζονταν για το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου, οπότε και φορούσαν τα κουκάκια τους για να τελέσουν το έθιμο με τραγούδια, χορούς και κεράσματα.

Αντίστοιχα, οι προσφυγοπούλες από την Ανατολική Ρωμυλία φορώντας τις τσούκνες με τον στολισμένο κόρφο, το Σάββατο του Λαζάρου τελούσαν τη Ρουμπάνα. Οι νέες της παντρειάς, ήταν εκείνες που αναλάμβαναν την οργάνωση και την τέλεση του εθίμου, που πέρα από τη θρησκευτική του διάσταση έδινε την ευκαιρία στις νέες για μια επίσημη τελετουργική έξοδο από το σπίτι και τη δυνατότητα να επιδείξουν τις ικανότητές τους στο τραγούδι και τον χορό, που ήταν βασικά του στοιχεία.

Τα δύο έθιμα, το τελετουργικό, τα τραγούδια και οι χοροί θα αναβιώσουν στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου από τις χορευτικές ομάδες της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού Ελασσόνας.

Υπεύθυνοι Χοροδιδάσκαλοι: Στέλιος Ηλιούδης, Λίτσα Στατήρη.

Είσοδος ελεύθερη.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.