Καβγάς για την παραχώρηση απορριμματοφόρων από το Δήμο Λαρισαίων στο Δήμο Ελασσόνας

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ Λαϊκής Συσπείρωσης και Δημοτικής Αρχής όταν τέθηκε προς ψήφιση η  παραχώρηση κατά χρήση για ένα έτος, δύο απορριμματοφόρων οχημάτων στον δήμο Ελασσόνας.

Το ζήτημα που προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Πέτρου Κρίκη, αφορούσε στο ότι τα συγκεκριμένα απορριμματοφόρα δεν φέρουν τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας.

Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται από το έγγραφο της Διεύθυνσης Αμαξοστασίου που υπογράφει ο προϊστάμενος στο Τμήμα Συντήρησης Οχημάτων και  Μέσων Καθαριότητας, κ. Δημήτρης Χατζίκος. Το έγγραφο αυτό αναφέρει ότι τα δύο συγκεκριμένα οχήματα (με έτος κυκλοφορίας 1993 και 1996) δεν φέρουν τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας (περιοριστή ταχύτητας – διακόπτη οπισθοπορείας – απενεργοποίηση μαχαιριού κατά την άνοδο των εργατών στο σκαλοπάτι).

Όπως τόνισε ο κ. Κρίκης «δύο σαράβαλα και επικίνδυνα απορριμματοφόρα θα πάνε στο δήμο Ελασσόνας».

Για το θέμα τοποθετήθηκε  στη συνέχεια  ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης αναφέροντας αρχικά ότι τα οχήματα περνούν ΚΤΕΟ και πως σε ότι αφορά τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας τους, θα επισημανθούν με την παράδοσή τους στο δήμο Ελασσόνας υπογραμμίζοντας παράλληλα πως τα ζητήματα τα βάζει  τεχνικός ασφαλείας και όχι «συνδικαλιστής πρόεδρος».

«Ο τεχνικός ασφαλείας για τα οχήματα αυτά, ελέγχει πιστοποιεί και επισημαίνει και αυτό το έγγραφο, αυτής της πιστοποίησης θα συνοδεύει την παραχώρηση μας προκειμένου η δημοτική αρχή του δήμου που ζήτησε βοήθεια να έχει  υπόψη της σε ποια κατάσταση είναι, τί ακριβώς  λείπει και τί πρέπει να κάνει για να φθάσει σε ένα επίπεδο απόλυτης ασφάλειας για τους εργαζομένους» τόνισε ο κ. Καλογιάννης.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργου Παπαδούλη ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν 66 δυστυχήματα στους Δήμους εξαιτίας προβληματικών απορριμματοφόρων επισημαίνοντας πως ο έλεγχος απο το ΚΤΕΟ δεν είναι «θέσφατος». Πρόσθεσε πως τα συγκεκριμένα απορριμματοφόρα έχουν αποσυρθεί στο αμαξοστάσιο λόγω των προβλημάτων τους και  πως κυκλοφορούσαν για λόγους ανάγκης  μέχρι ο δήμος να προμηθευτεί τα καινούργια απορριμματοφόρα.

Επί της τοποθέτησης του κ. Παπαδούλη, ο δήμαρχος τόνισε ότι τα απορριμματοφόρα δεν είναι «παρατημένα» στο αμαξοστάσιο και ανέφερε πως ο ίδιος βρίσκεται σε συνεργασία με την ΠΕΒ για να μετατραπούν σε φορτηγά αυτοκίνητα. Επίσης τόνισε ότι  ατυχήματα έχουν σημειωθεί όχι μόνο εξαιτίας των οχημάτων αλλά και λόγω «συμπεριφορών» και αναφέρθηκε σε πρόσφατο ατύχημα που έλεγξε ο ίδιος.

Τέλος, τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής αρχής κ. Γιώργος Ζαούτσος λέγοντας αρχικά, επικαλούμενος και την υπηρεσία του στο αμαξοστάσιο, πως κανένα όχημα δεν κυκλοφόρησε χωρίς να έχει περάσει ΚΤΕΟ. Αναφορικά με τα συγκεκριμένα απορριμματοφόρα και την επισήμανση στο σχετικό έγγραφο τόνισε πως, τα οχήματα δεν φέρουν συστήματα ασφαλείας «γιατί εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν», προσθέτοντας πως «ο δήμος Ελασσόνας γνωρίζει. Δεν μπορούμε να πετάξουμε όλο τον στόλο μέχρι το 1999 που μπήκαν συστήματα ασφαλείας».

Τελικά η παραχώρηση των δύο απορριμματοφόρων  πέρασε κατά πλειοψηφία ενώ καταψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση και η Λαρισαίων Κοινόν, με τον εκπρόσωπο της και δημοτικό σύμβουλο κ. Δημήτρη Τσιάρα να προτείνει  να έρθει το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο αφού «γίνουν οι αντίστοιχοι έλεγχοι».

Να σημειωθεί ότι για το θέμα τοποθετήθηκε επίσης και ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Δεληγιάννης ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «προβληματικό» το πρώτο υπηρεσιακό έγγραφο.

Το αίτημα του Δήμου Ελασσόνας και η εισήγηση

Στο αίτημα του προς της δημοτική αρχή τον Μάρτιο, ο Δήμος Ελασσόνας ζητά την παραχώρηση δύο απορριμματοφόρων   «λόγω παλαιότητας του στόλου, σοβαρής βλάβης δύο απορριμματοφόρων ιδιοκτησίας μας και αδυναμίας του Δήμου μας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινής αποκομιδής απορριμμάτων».

Ακολούθησε η εισήγηση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτη Νταή όπου εκεί μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Ο Δήμος Ελασσόνας φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την καταλληλότητα χρήσης και κίνησης των εν λόγω απορριμματοφόρων και την επάνδρωσή τους με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Δήμου Ελασσόνας εφοδιασμένο με τις όλες τις νόμιμες άδειες οδήγησης».

Πηγή: larissanet.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.