Η Ελασσόνα τίμησε ενωτικά τον πρώτο δήμαρχό της, Χρήστο Βλαχοδήμο

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, με ιστορικές αναδρομές και μνήμες άλλων εποχών, έντονα συναισθήματα και μουσικές, η Ελασσόνα τίμησε ενωτικά τον αείμνηστο πρώτο δήμαρχό της, Χρήστο Βλαχοδήμο, στην κατάμεστη Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη». Η μεστή και ιδιαίτερα προσεγμένη ιστορική – μουσική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον δήμαρχο (...από το 1965 έως το 1967) Χρ. Βλαχοδήμο, που διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, πραγματοποιήθηκε μετά από ιδέα και πρωτοβουλία του καταγόμενου από την Ελασσόνα αρχιμουσικού του Μουσικού Σώματος Στρατού, Ιπποκράτη Αθανασιάδη.

Σε σύντομους χαιρετισμούς τους, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας και ο αντιδήμαρχος Κώστας Πασχόπουλος, έκαναν λόγο για μια εκδήλωση με ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, ευχαρίστησαν θερμά όλους όσοι εργάστηκαν και συνεργάστηκαν με προθυμία και μεράκι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, την οικογένεια του πρώτου δημάρχου Ελασσόνας, και βέβαια τον «πρωτεργάτη» αρχιμουσικό του Μουσικού Σώματος Στρατού, Ιπποκράτη Αθανασιάδη. «Βρισκόμαστε όλοι εδώ για να γνωρίσουμε, να θυμηθούμε, να τιμήσουμε έναν σπουδαίο αυτοδιοικητικό μιας άλλης εποχής», «κατέθεσε» με νόημα ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας. Μιλώντας για τον «ευεργέτη» του δήμαρχο Χρήστο Βλαχοδήμο, ο αρχιμουσικός Ιπποκράτης Αθανασιάδης «κατέθεσε» συγκινημένος: «Αυτός ο δήμαρχος, μου άνοιξε διάπλατα ένα χρυσό χαλί στη ζωή μου!». Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλογου Καλαρρυτινών «Οι Καλαρρύτες» Λάρισας, Όλγα Γκλώνα.

Την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον δήμαρχο Χρήστο Βλαχοδήμο παρουσίασε η εκπαιδευτικός – διευθύντρια του Γυμνασίου – Λ.Τ. Τσαριτσάνης Γεωργία Κουτσιάη, που παρουσίασε την πολυκύμαντη βιογραφία του πρώτου δημάρχου Ελασσόνας Χρ. Βλαχοδήμου.

Με τη σειρά της, η εκπαιδευτικός – φιλόλογος ιστορικός τέχνης Πένυ Γ. Αγοράστη «ξεδίπλωσε» και παρέθεσε πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό εκείνης της εποχής, αναλύοντας την πολιτική πορεία του τιμωμένου αείμνηστου δημάρχου στα τότε αυτοδιοικητικά «δρώμενα», μιλώντας για το έργο και τις δράσεις του, για την προσωπικότητά του, τις πολιτικές διώξεις του, αλλά και για τον θάνατό του (...σε τροχαίο δυστύχημα, που προκάλεσε αίσθηση τότε και που τα ερωτηματικά του δεν έχουν απαντηθεί ακόμα και σήμερα στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο).

Χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα άλλα, τα όσα ανέφερε: «Αυτός ο δήμαρχος ήταν ενωτικός, συγκέντρωνε όλον τον λαό. Είχε την υποστήριξη από όλο τον δημοκρατικό χώρο, από κομμουνιστές, έως και συντηρητικούς. Εξέφραζε τον λαό της εποχής που ήθελε να ξεπεράσει τον φόβο και την εμφυλιοπολεμική περίοδο και να ασχοληθεί σοβαρά με τη δημιουργία της νέας Ελλάδος. Ήταν κοινωνικός, είχε σχέσεις με όλους, αβίαστα και άνετα. Άνετος με όλους, δήμαρχος όλων, δεν υπολόγιζε τίποτα. Έκανε αυτό που έπρεπε, μένοντας νόμιμος. Προσωπικότητα ακέραια, τολμηρός, γενναιόφρων, δημιουργικός...».

Εντυπωσιακό το μουσικό μέρος της εκδήλωσης (...συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκη και όχι μόνο), με έντονο πολιτικό «χρώμα», που «καταχειροκροτήθηκε» και ενθουσίασε τον κόσμο, σε επιμέλεια του αρχιμουσικού Ιπποκράτη Αθανασιάδη, και τη συμμετοχή εκτελεστών - μελών της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας και μελών της Μικτής Χορωδίας Ελασσόνας, σε συνεργασία με τους Ελασσονίτες δημιουργούς - μαέστρους Δημήτρη Τσιαβέ και Ευλαμπία Ντούλα.

Ακολούθησε δεξίωση για όλους στο «φουαγιέ» του θεάτρου από την οικογένεια του δημάρχου Χρήστου Βλαχοδήμου.

Ανάμεσα στις παρουσίες: εκ μέρους του μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Κορακίδης, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Πασχόπουλος, Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Θανάσης Ζιώγας, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημ. Συμβούλιο Νίκος Ευαγγέλου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Αβρανάς, δημοτικοί σύμβουλοι και αυτοδιοικητικοί, ο πρώην βουλευτής Λάρισας Δημ. Γελαλής, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΕΝΟΛ Α.Ε. Λευθέρης Φουρκιώτης, οι πρώην δήμαρχοι Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος και Πέτρος Χατζήνας, η σύζυγος του αείμνηστου πρ. δημάρχου Ελασσόνας Χρήστου Καραγιάννη, Γκέλλυ Μπίκια – Καραγιάννη, ο πρ. έπαρχος Ελασσόνας Ζήσης Γιώτσας, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, συγγενείς του παλαιού δημάρχου Χρ. Βλαχοδήμου, κ.ά.

Του Γιάννη Μουκίδη 
Πηγή: eleftheria.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.