Ε. Λιακούλη: «Στο πλευρό κάθε Μητέρας, ανατρέπουμε τη δημογραφική απειλή»

 Σε μήνυμα που δημοσίευσε για τη Γιορτή της Μητέρας, η τ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπ. Βουλευτής Λάρισας,  Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζει τα εξής:

«Σήμερα τα φώτα στρέφονται στο πιο ιερό πρόσωπο της ανθρωπότητας, την πηγή της ίδιας της ζωής, τη Μητέρα.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τα “παχιά λόγια” περισσεύουν, η ουσία, όμως, έγκειται στις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου. Η πραγματικότητα είναι πως στην Ελλάδα, κάθε γυναίκα που αποφασίζει να αποκτήσει παιδί, εισέρχεται σε έναν ανηφορικό στίβο μάχης, που είναι μαραθώνιος μετ’ εμποδίων.

Δική μας έννοια στο ΠΑΣΟΚ, είναι να τη στηρίξουμε, σε κάθε στροφή, με κάθε μέσο, για να μπορέσει όχι μόνο να φέρει εις πέρας αυτή τη διαδρομή, αλλά ειλικρινά να την απολαύσει. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένες ρεαλιστικές παρεμβάσεις, όπως αυτές που επεξεργαστήκαμε και προτείνουμε στο προγραμματικό μας σχέδιο.

Η στήριξη της Μητέρας, εντάσσεται στην προσπάθειά μας για ανάσχεση της δημογραφικής απειλής, που έχει εξελιχθεί σε ραγδαία εθνική απειλή για την Ελλάδα. Στήριξη έμπρακτη, με ανατροπή της άδικης υπερφορολόγησης, με φορολογικά κίνητρα για τα νέα ζευγάρια, ειδικό σχέδιο για τα βρεφικά και παιδικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ανακούφιση από το δυσβάσταχτο βάρος των ενοικίων που εξανεμίζει το μισθό τους. Εδώ εντάσσεται και η πρότασή μας, για δημιουργία δεξαμενής 150.000 κατοικιών, με κατασκευή νέων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες παλαιών για ανακαινίσεις. Κατοικιών, που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο και κοινωνικά κριτήρια, σε νέους.

Στο πλευρό κάθε Μητέρας, οραματιζόμαστε ένα Ισχυρό Κοινωνικό Κράτος, με πλήρεις και αξιοπρεπείς υπηρεσίες για την ίδια και το παιδί της, από τις δημόσιες δομές υγείας, μέχρι τις κοινωνικές δομές, αλλά και το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Χορήγηση επιπλέον μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, ως την ηλικία των 3 ετών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Καθολικές υπηρεσίες φροντίδας για τα παιδιά. Ειδική μέριμνα για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης. Στήριξη των τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών. Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

Πρωτοβουλίες για το σεβασμό και την προώθηση των πολλαπλών ρόλων της Μητέρας στην κοινωνία. Όπως, η πρωτοβουλία που αναλάβαμε, για αναπροσαρμογή του επιδόματος μητρότητας των μη μισθωτών γυναικών στα επίπεδα των μισθωτών ασφαλισμένων, για ένα τετράμηνο επίδομα μητρότητας -όχι χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό- προκειμένου το παιδί να έχει κοντά του τη μητέρα του αυτούς τους κρίσιμους πρώτους μήνες.

Δυστυχώς, και σε αυτή τη Γιορτή της Μητέρας, υπολειπόμαστε σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Του χρόνου, ο Ελληνικός Λαός θα έχει πάρει Απόφαση Αλλαγής, έχοντας φέρει τη Μητέρα στο προσκήνιο της ευημερίας και της προοπτικής».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.