Κέλλας για Πόντιους: Κανείς δε λησμονεί τη λύρα του ξεριζωμού και το δοξάρι της ελπίδας

"Η ισχυρή αίσθηση της εθνικής ταυτότητας ήταν αυτή που διατήρησε τον ελληνισμό του Πόντου αδιάσπαστο στο πέρασμα των αιώνων. Έχουν περάσει 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων αλλά ο αξιακός τους πλούτος είναι αδύνατο να περιοριστεί. Μοιάζει να κάνει τη δική του πορεία από τη μια γενιά στην άλλη....."

 Με αυτά τα λόγια, με τιμή και σεβασμό στους Έλληνες του Πόντου και την ιστορία τους, έδωσε το παρών ο Βουλευτής ΝΔ ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας στα “Αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων” στην πλατεία Μικράς Ασίας στον Τύρναβο.

 Ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε πως αποτελεί υποχρέωση του κάθε Έλληνα να διατηρήσει και να εμπλουτίσει την ιστορική μνήμη του ξεριζωμού ενός αναπόσπαστου μέρους του Ελληνισμού επισημαίνοντας:

 «Κανείς δε λησμονεί τις ρίζες, τη βασανισμένη διαδρομή του έθνους. Ο ίδιος ο γενετικός κώδικας των Ποντίων μεταφέρει την αλήθεια που είναι μία και μοναδική..."

 Ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Τυρνάβου και Βοτανοχωρίου Μάκη Σαλτσίδη, το δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκκουρα και  το δημιουργό του μνημείου, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Γλυπτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέα Καλακαλλά, σημειώνοντας:

 «Συγχαίρω όσους συνετέλεσαν στην κατασκευή αυτού του ιστορικού μνημείου. Και επειδή η γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία, δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ. Σε κάθε λαό η πορεία του μέλλοντος φωτίζεται από το παρελθόν. Οι Πόντιοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κουβαλούν ένα τεράστιο βάρος πολιτικής ιστορίας. Εμείς είμαστε εδώ, στο πλευρό τους, τους ευχαριστούμε γιατί συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Η Πολιτεία ανταποκρίθηκε ομόψυχα στο αυτονόητο καθήκον της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Και αγωνίζεται για τη διεθνοποίηση και την παγκόσμια προβολή της».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.