Σαν σήμερα εκοιμήθη ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσόνας κυρός Βασίλειος

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκδημία του αειμνήστου Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, και η Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος προγραμμάτισε την τέλεση εννεαετούς μνημοσύνου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας.


Ήταν Παρασκευή 16 Μαίου του 2014, όταν το άσχημο νέο έγινε γνωστό στην κοινωνία της Ελασσόνας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος κυρός Βασίλειος, εγεννήθη το έτος 1953 εις το Νησί των Ιωαννίνων.

Συνδεθείς πνευματικώς με τον τότε Ιεροκήρυκα και αρχιμ. Σεβαστιανό Ασπιώτη, σπουδάζει τη προτροπή του στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών.

Το έτος 1975 χειροτονείται διάκονος.

Φοιτητής υπό την εποπτεία του καθηγητού Π. Χρήστου και αργότερα πτυχιούχος της θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το έτος 1979 χειροτονείται πρεσβύτερος και αρχιμανδρίτης και αναλαμβάνει εφημέριος και αργότερα προιστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος, Θεσσαλονίκης.

Το πολύπλευρο ποιμαντικό του έργο εις την άνω ενορία, είχε ως αποτέλεσμα ο αείμνηστος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β', να εκλέξει αυτόν και το ηγουμενοσυμβούλιον, Καθηγούμενον της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, τον Φεβρουάριον του έτους 1987.

Ως Ηγούμενος ηργάσθη φιλοτίμως δια την ανύψωσιν της Ι.Μονής, ανακαινήσας αυτήν εσωτερικώς και εξωτερικώς.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκαλούσε θεολογικά συνέδρια, πολλάκις δε περιέθαλπτε εν τη Μονή πλήθος πατέρων, εξαιρέτως δε τον γέροντά του, Μητροπολίτη Ελασσώνος Σεβαστιανό.

Το έτος 1995 και έπειτα από την παραίτηση διά λόγους υγείας του Ελασσώνος Σεβαστιανού, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εκλέγει τη 19η Ιουλίου τον αρχιμ. Βασίλειο, Μητροπολίτη Ελασσώνος, της χειροτονίας του γενομένης τη 22η Ιουλίου, εις τον Ι.Ναόν Απ. Παύλου, Αθηνών, υπό του πρώην Ελασσώνος Σεβαστιανού.

Ενθρονίζεται τη 17η Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους υπό του τοποτηρητού, Μητροπολίτου Γρεβενών Σεργίου.

Το έργο του μνημειώδες.

Εγκαινιάζει και ιδρύει νέους Ναούς εν τη επαρχία του, η δε πόλις της Ελασσώνος αποκτά και τέταρτη ενορία του Αγίου Αρσενίου, Αρχιεπισκόπου Ελασσώνος.

Με μέριμνά του γίνεται η επίσημη αγιοκατάταξη του Αγίου Αρσενίου και μεταφέρει επί τούτου τα Ιερά Λείψανα του από την Μόσχα εις την Ελασσώνα τη 17η Ιουνίου, του έτους 2006.

Ενδιαφερόμενος ιδιαιτέρως δια τον μοναχισμόν στελεχώνει με μοναχές την ιστορική Ιερά Μονή Ολυμπιωτίσσης αλλά και τις Ιερές Μονές Αγίας Τριάδος Λιβαδείου, Αναλήψεως Σωτήρος Συκέας, Μεταμορφώσεως Σωτήρος Δεσκάτης και Αγίου Δημητρίου Τσαριτσάνης.

Επανδρώνει την εγκατελειμμένη ανδρώα Ι.Μονή Σπαρμού, ενώ ηλεκτροδοτούνται όλες οι Ιερές Μονές της επαρχίας του.

Παραλλήλως έδωσε πολλούς αγώνες με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες δια την αναστήλωσιν αυτών των Ι. Μονών.

Ανακαίνισε το μητροπολιτικό μέγαρο και το πνευματικό κέντρο της μητροπόλεως.

Το 2001 γίνεται μέλος της Διοικούσης Κεντρικής Επιτροπής της Υπηρεσίας των οικονομικών και το 2011 αναλαμβάνει πρόεδρος των οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εκπροσώπησε σε πολλές αποστολές, εν τω εξωτερικώ την Εκκλησία της Ελλάδος.

Το 2012 συμμετείχε ως μέλος της κεντρικής επιτροπής των εορταστικών εκδηλώσεων, διά τα 100 έτη από της απελευθερώσεως της Ελασσώνος.

Διεφύλαξε όλα τα εκκλησιαστικά κειμήλια της μητροπόλεώς του, ιδρύοντας εκκλησιαστικά μουσεία.bouli elasonos

Σενέγραψε τόμο δια την ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος, τον βίο και την ακολουθία του Αγίου Αρσενίου καθώς και την βιογραφία του προκατόχου του, Μητροπολίτου Καλλινίκου.

Ήτο ο πρώτος Μητροπολίτης ο οποίος ομίλησε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων.

Αμέριστο το ενδιαφέρον του διά τους νέους της επαρχίας του, οι οποίοι πολλάκις τον επισκέπτονταν εις το γραφείον του, εκζητώντας τις συμβουλές του.

Ο αοίδιμος Βασίλειος παρά τα πολλαπλά τάλαντα που του εδώρησε ο Θεός και παρά τις ποικίλλες ικανότητες που διέθετε, σε όλους τους εκκλησιαστικούς και κοινωνικούς τομείς, υπήρξε ένας Ιεράρχης ηπίων τόνων, ευγενής, νηφάλιος και ταπεινός.

Υπέμεινε με ανδρεία και γενναιότητα την δοκιμασία της ασθενείας του, η οποία τον επισκέφθηκε απροσδόκητα και απρόσμενα.

Έκτοτε εφησύχαζε εν τη Ιερά Μονή Σπαρμού, όπου και δεχόταν την περίθαλψη, την αμέριστη στοργή και φροντίδα των πατέρων.

Εκοιμήθη τη 16η Μαίου 2014, ενώ δύο ημέρες μετά ετελέσθη η εξόδιος ακολουθία του εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Ετάφη εις το κοιμητήριον της Ιεράς Μονής Σπαρμού.


Πηγή: Α.Ν. - romfea.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.