Η Επ.Ελασσόνας τιμά τους Αγίους Αναργύρους
Η επαρχία Ελασσόνας γιορτάζει και τιμά τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων με θρησκευτικές εκδηλώσεις στους φερώνυμους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς στο Λιβάδι, στην Τσαριτσάνη και στην Αετοράχη.
Την Παρασκευή 30 Ιουνίου, παραμονή της εορτής, το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, ενώ το Σάββατο 1 Ιουλίου, το πρωί, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Λίγα λόγια για τον ιστορικό Ναό της Τσαριτσάνης:
Ο ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Τσαριτσάνης (παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους) βρίσκεται στην Τσαριτσάνη στη συνοικία της «Παναγιάς».
Κτίστηκε τον 17ο αιώνα. Είναι μονόχωρος λιθόκτιστος, με τετράκλινη στέγη, κεραμοσκεπής. Έχει περιμετρική στοά στο βόρειο τμήμα του ναού που καταλήγει σε παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο, που επικοινωνεί με το καθολικό. Το παρεκκλήσι και ο νάρθηκας, που είναι ανοικτός και ελεύθερος προς το καθολικό, βρίσκεται στο ύψος ενός περίπου μέτρου από το δάπεδο του καθολικού.
Εσωτερικά ο ναός διατηρεί ένα μέρος της παλιάς του τοιχογραφίας, που μαρτυρεί και το αυστηρό πνεύμα του αγιογράφου. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή που βρίσκεται εσωτερικά του υπερθύρου της δυτικής θύρας τοποθεσίας παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάμπους ναός και το παρεκκλήσιο αγιογραφήθηκαν το 1761 από τον Τσαριτσανιώτη παπά – Ιωάννη.
Ο Ναός διαθέτει ξύλινη διακοσμημένη οροφή και παλιό επίχρυσο, ξυλόγλυπτο τέμπλο που διακοσμείται από εξαιρετικές δεσποτικές εικόνες και μικρογραφίες. Το τέμπλο αυτό είναι χαμηλό και ομαλό, ενώ το τέμπλο του προσαρμοσμένου στο ναό παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάμπους είναι σε ψηλό ανάγλυφο. Η σύγκριση των δύο τέμπλων, ναού και παρεκκλησίου, θα βοηθήσει τον επισκέπτη να αντιληφθεί την εξέλιξη της εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής, καθώς παρακολουθεί το ανάγλυφο να γίνεται τολμηρότερο και τον διάκοσμο πιο πλούσιο και πιο δυναμικό.
Σε προσκυνητάρι του ναού υπάρχει η θαυματουργή εικόνα των Αγίων Αναργύρων με αργυρή επένδυση του 1797. Η χρονολογία αυτή βρίσκεται πάνω στη μεταλλική επένδυση της φορητής αυτής εικόνας. Από την επιγραφή αυτή πληροφορούμαστε ότι οι μεταλλοτεχνίτες που κατασκεύασαν το κάλυμμα, το Σεπτέμβριο του 1797 ήταν ο Χριστόδουλος, ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος από τους Καλαρρύτες Ιωαννίνων.
Ο Ναός ανήκει στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης και επί σειρά ετών χρησιμοποιήθηκε σαν Μητροπολιτικός Ναός. Δεκάδες επισκέπτες και προσκυνητές συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική και την ομορφιά της διακόσμησης του ναού.
Λίγα στοιχεία για τον ιστορικό Ναό Αγίων Αναργύρων Λιβαδίου:
Ο ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων Λιβαδίου είναι κτίσμα του 1760 σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται στη νότια πλευρά του ναού. Κατ΄ άλλους η επιγραφή αυτή αναφέρεται στην επέκταση άλλου ναού, ο οποίος ήταν και ο παλαιότερος του Λιβαδίου.
Ο ναός είναι πετρόκτιστος, ρυθμού τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, ενώ το δάπεδο του βρίσκεται περίπου δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, λόγω της φυσικής κατωφέρειας του εδάφους. Κοσμείται εσωτερικά με περίτεχνο παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο με όμορφες και εξαιρετικής τέχνης εικόνες. Ακόμη, στον Ναό σώζονται ιερά λείψανα, ιερά σκεύη, εικόνες και βιβλία. Ο Ναός εσωτερικά δεν είναι αγιογραφημένος ενώ βόρεια του Ναού είναι διαμορφωμένο εσωτερικό παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Διασώζεται ακόμα ο γυναικωνίτης με την «καλαμωτή», δηλαδή το χώρισμα που φτάνει σχεδόν ως την οροφή για να μην υπάρχει η οπτική επαφή των γυναικών στα τελούμενα μυστήρια. Το 1949 ο ναός κινδύνεψε να καεί ενώ καταστράφηκε ένα μέρος της οροφής, το οποίο και αποκαταστάθηκε. Δίπλα από τον Ναό δεσπόζει επιβλητικά το κωδωνοστάσι, ύψους 13 μέτρων.
Στον αύλειο χώρο του Ναού υπήρχε η αίθουσα, όπου στεγαζόταν οι μαθητές των κοινών γραμμάτων και που ιδρύθηκε από τον Άνθιμο τον Ολυμπιώτη. Ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων έχει και το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, που είναι ο κοιμητηριακός Ναός της ενορίας και το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Γ.Μ. - Α.Ν.