Με λαμπρότητα και κατάνυξη η εορτή του Αγ. Πνεύματος στην Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Σπαρμού Ολύμπου

Ξεχωριστές μέρες για την ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, εκεί όπου για ακόμη μία χρονιά βρέθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές στην ετήσια πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος (Κυριακή και Δευτέρα), με κυρίαρχα στοιχεία τη θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη.

Και όλα αυτά, με το πράσινο και τον κόσμο να «πλημμυρίζουν» την εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, όπου είναι χτισμένο το επιβλητικό μοναστήρι, εκεί ψηλά στον Όλυμπο.

Άλλωστε, είναι γνωστή η φήμη του φιλόξενου μοναστηριού (...φήμη που «απλώθηκε» σε όλες τις γωνιές της χώρας, με μεγάλη επισκεψιμότητα ιδίως τα τελευταία χρόνια), ως ένα μοναστήρι – «κόσμημα» με ιδιαίτερα δραστήρια αδελφότητα πατέρων, μία ακόμη πνευματική «κιβωτός» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ως χώρος πνευματικής και ψυχικής ανάτασης και περισυλλογής, ως χώρος ηρεμίας και ησυχίας, ως «βάλσαμο» παρηγοριάς για πολύ κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες.

Την παραμονή της εορτής (το απόγευμα της Κυριακής), μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με Θείο Κήρυγμα.

Σήμερα Δευτέρα. ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, αρχικά τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν, ο σεβασμ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και ο σεβασμ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν μαζί τους, οι αρχιμανδρίτες της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου και πολλοί ιερείς της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ενώ έψαλε χορός ιεροψαλτών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος με τις ευλογίες του μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος τέλεσε τη χειροθεσία σε Πνευματικό του αρχιμανδρίτη της Μονής π. Θεοφίλου Γκατζούνη.

ΚΗΡΥΓΜΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Στο εμπνευσμένο θεολογικό Κήρυγμά του, ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της «κομβικής» εορτής του Αγίου Πνεύματος και στη διαρκή παρουσία του στις ζωές όλων, αλλά και στα μηνύματα της.

«Σταχυολογώντας» από τα όσα «κατέθεσε» προς το εκκλησίασμα:

«Τη σημερινή ημέρα τελούμε τη σύναξη του Αγίου Πνεύματος. Η Εκκλησία είναι μάνα και ξέρει να παιδαγωγεί και λέει: βάζω πρώτα το γεγονός της Πεντηκοστής και μετά το Πανάγιο Πνεύμα γιατί η Εκκλησία είναι η μόνη που βάζει την αλήθεια. Την ημέρα της Πεντηκοστής γίνονται όλοι Εκκλησία, ενωμένοι. Το Ευαγγέλιο δεν είναι κείμενο προπαγάνδας, είναι κείμενο αληθείας. Η Εκκλησία διδάσκει. Προηγείται το γεγονός της δημιουργίας της Εκκλησίας, ο μετασχηματισμός. Προσκαλούμε όλους τους ανθρώπους να γίνουν Εκκλησία. Μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορούμε να βρούμε την αλήθεια της πίστεως. Έρχεται το σημερινό Ευαγγέλιο και μας λέγει ότι θα σωθούν όλοι οι «μικροί», όπως ερμηνεύουν οι πατέρες οι ταπεινοί.

Στην Εκκλησία ερχόμαστε και λέμε πως έχουμε πνεύμα μαθητείας, ερχόμαστε για να γίνουμε μαθητές, όχι για να γίνουμε κάποιοι. Δεν τελειώνει ποτέ η πνευματική ζωή. Δεν ολοκληρώνεται ποτέ η θέα του Αγίου Θεού. Είμαστε διαρκώς σε ωριμότητα, σε εξέλιξη, σε πνευματική προαγωγή. Στην Εκκλησία δεν λες ποτέ φθάνει, δεν λες ποτέ χόρτασα, δεν λες ποτέ τα έμαθα όλα. Η Εκκλησία βάζει πρώτα την ημέρα της Πεντηκοστής και μετά την ημέρα της λατρείας του Αγίου Πνεύματος.

Όσο υπάρχει Εκκλησία σώζονται ψυχές. Το μήνυμα της Εκκλησίας αυτών των ημερών είναι σαφές: ας κάμψουμε λίγο τον εγωισμό μας, την εγωπάθειά μας, τα θέλω μας, τα πιστεύω μας και ας ανοίξουμε τα αυτιά μας να μάθουμε τι το Πνεύμα το Άγιον λέγει για την Εκκλησία.

Έτσι θα αποκτήσουμε την πίστη της Εκκλησίας έτσι θα αποκτήσουμε την πίστη των Αποστόλων, έτσι θα μπορούμε να καυχόμαστε πως είμαστε Ορθόδοξοι, όχι ως ψηλό όνομα, όχι ως τίτλος αλλά ουσιαστικό περιεχόμενο ζωής…».

Μετά τη Θεία Λειτουργία, και με «φόντο» τη -για πολλούς γνώριμη- καταπράσινη τοποθεσία του επιβλητικού Ολύμπου, έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας γύρω από το μοναστήρι (την υποβάσταζαν τιμητικά οπλίτες - καταδρομείς του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου). Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο Αίθριο, στη Φιάλη της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση.

Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, και με «φόντο» το πράσινο τοπίο του Ολύμπου, έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας γύρω από το μοναστήρι. Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο αίθριο, στη Φιάλη της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση.

Σήμερα το απόγευμα στις 6 θα τελεστεί Εσπερινός και το μνημόσυνο των κτητόρων της Μονής.

Στις διήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, το «παρών» έδωσαν:

Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Καριπίδης, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο περιφερειακός σύμβουλος - εντεταλμένος Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας Στέλιος Δημότσιος, ο περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Τσακνάκης, η επιλαχούσα υποψ. βουλευτής Ρένα Καραλαριώτου, η γενική διευθύντρια Δασών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ζωή Φτίκα, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Δραγατσίκης, Φρόσω Καρκαβανίδου - Σκρέτα, Γιώργος Κατσιούρας, Χρήστος Παπαδημητρίου, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας - επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτ. Συμβούλιο Νίκος Ευαγγέλου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελασσόνας, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, ο διοικητής του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου Γρηγόρης Γκάλης, ο δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστόπουλος, η αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Ελένη Ταζέ - Νίκου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πολλοί προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του Νομού Λάρισας, γειτονικών Νομών και όχι μόνο.

Γιάννης Μουκίδης - Ανδρέας Νικούλης 
Φώτο: Δημήτρης Καραγιάννης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.