Η ιστορία του Α’ Δημοτικού Σχολείου Λάρισας από τον συνταξιούχο δάσκαλο Δημήτρη Κ. Καλογιάννη

 Ενα σχολείο κιβωτός ιστορίας... Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, το αρχαιότερο σχολείο της πόλης, αφηγήθηκε χθες την ιστορία του μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που στον κεντρικό της άξονα είχε την παρουσίαση του βιβλίου του συνταξιούχου δασκάλου του 1ου Δημοτικού, Δημητρίου Κ. Καλογιάννη «Η ιστορία του Α’ Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, μέσα από την εξέλιξη της νεοελληνικής εκπαίδευσης». Ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε με πολύ κόπο και υπομονή, καθώς το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας έχει μια περίεργη διαδρομή μέσα στον χρόνο και, παρότι είναι το πρώτο που λειτούργησε, άργησε πολύ να αποκτήσει τη δική του στέγη και για πολλές δεκαετίες περιφερόταν στην πόλη. Η αρχαιολόγος-ιστορικός Αικατερίνη Τσιούλκα, ο ιατρός-ιστορικός ερευνητής Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ο διευθυντής του 23ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας Νικόλαος Κοσμάνος και ο ίδιος ο συγγραφέας, ξεδίπλωσαν την ιστορία του 1ου Δημοτικού Σχολείου που ξεκινά έναν χρόνο μετά την απελευθέρωση της Λάρισας από τον οθωμανικό ζυγό, το 1882. Οι πληροφορίες λένε ότι περιφερόταν για πολλά χρόνια σε σπίτια, ενοικιάζοντάς τα, ενώ λειτούργησε ακόμη και στην ύπαιθρο (κυρίως την περίοδο μετά τον Εμφύλιο και τη Μικρασιατική Καταστροφή). Δικό του κτίριο απέκτησε το 1984. Τα εγκαίνια του νέου του διδακτηρίου στη συμβολή των οδών Ιάσονος και Ιουστινιανού έγιναν από τον τότε νομάρχη Λάρισας Απόστολο Βλασιάδη. Το νέο διδακτήριο κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε διάστημα 10 μηνών. Συστεγάστηκε σε αυτό και το 35ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας που ιδρύθηκε το 1985. Τα δύο σχολεία λειτούργησαν με βάρδιες ένα πρωί-ένα απόγευμα, ενώ ανά εβδομάδα άλλαζαν βάρδια. Το 2011 εξαιτίας των μνημονίων το 35ο Δημ. Σχολείο συγχωνεύτηκε με το 1ο Δημοτικό.

Σήμερα το σχολείο λειτουργεί έχοντας στις τάξεις του 316 μαθητές και 36 εκπαιδευτικούς. Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης οι Λαρισαίοι παρακολούθησαν το ταξίδι της νεοελληνικής εκπαίδευσης από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και μετά και το χρονικό του σχολείου.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, συντόνιζε η πρώην διευθύντρια του σχολείου Ελένη Ντούνα και έκλεισε με τραγούδια από μαθητές και μαθήτριες της Ε’ τάξης του Σχολείου.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.