Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Ελασσόνα (φωτ.)

 Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα αλλά και μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 20 Ιουνίου, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντίων στην πλατεία Λαού στην Ελασσόνα μετά και από αίτημα της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας, που έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τη δημοτική αρχή. 

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ελασσώνος κ.Χαρίτωνα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ.Νίκο Γάτσα, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ελασσώνος κ.Χαρίτωνα και τον πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας Κώστας Νίκου.

Αμέσως μετά, μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από φορείς και συλλόγους.

Ακολούθησε ομιλία από τον Ιστορικό, Μ.Α. στη Δημόσια Ιστορία και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων  Κωνσταντίνο Σαμουρκασίδη με θέμα «Η κατάκτηση του δικαιώματος των Ποντίων στη Μνήμη».

Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με σκοπούς του πόντου και τον ποντιακό χορό Σέρρα από τον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Κορινού "Εύξεινος Πόντος".

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, κ.Δημήτρη Τσιαβέ.

Την εκδήλωση παρουσίασε η κα. Μάγδα Αθανασιάδου.

Περιγραφή του μνημείου:

Πρόκειται για ένα μνημείο που ο πολυσημειωτικός χαρακτήρας του παραπέμπει ταυτόχρονα στον ξεριζωμό από την αλησμόνητη πατρίδα του Πόντου, αλλά και στις δυσκολίες ενσωμάτωσης των προσφύγων στη νέα σκληρή και πολλές φορές αφιλόξενη πραγματικότητα. Αυτός ο διττός ρόλος του μνημείου, αποδίδεται με μια εικαστική σύνθεση δύο ανάγλυφων και ενός γλυπτού ενσωματωμένα σε τρία αλληλοεπιδρούμενα παράλληλα επίπεδα. Σε μικρά μεταλλικά ανοξείδωτα ελάσματα αναγράφονται τα ονόματα εμβληματικών πόλεων του Πόντου. Στην ίδια επιφάνεια και κάτω από τον χάρτη, είναι χαραγμένοι οι στίχοι από το ποίημα «Ποντος εν’ άστρον φωτεινόν» του Γιώργου Σαρακενίδη. Αριστερά της επιφάνειας του χάρτη, προεξέχει το δεύτερο επίπεδο του μνημείου με ανοδικό – πυραμιδικό σχήμα όπου στην όψη του είναι τοποθετημένο ανάγλυφο με τον μονοκέφαλο αετό του Πόντου και σε αυτό το επίπεδο εμφανίζεται χαραγμένη η φράση «Η ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο». 

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.