Η Λαογραφική Εταιρεία Ελασσόνας σε Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας

Για ακόμη μια χρονιά τα χορευτικά συγκροτήματα της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ στο εξωτερικό. 

Συγκεκριμένα τμήμα του χορευτικού συγκροτήματος βρίσκεται και συμμετέχει στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Festival of Heart» (CIOFF FESTIVAL) που πραγματοποιείται στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας, που φέτος είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης τίτλο που μοιράζεται μαζί με την Ελευσίνα αλλά και με το Βέσπρεμ της Ουγγαρίας. 

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου και τελειώνει την Κυριακή 9 Ιουλίου. Ήδη οι χορευτές της αποστολής παρουσίασαν σε 2 εμφανίσεις τους χορούς από την Θεσσαλία και την Μακεδονία προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο τα ελληνικά χρώματα και την ελληνική παράδοση.

Η φετινή διοργάνωση είναι ξεχωριστή για την πόλη της Τιμισοάρα που συμπίπτει με την διοργάνωση της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Όλη η πόλη είναι μια γιορτή με κόσμο από όλη την Ευρώπη. Η Τιμισοάρα έχει πολλούς λόγους που την κάνουν να ξεχωρίζει. Είναι μια πόλη που σε εντυπωσιάζει με το που πατάς το πόδι σου, κεντροδυτικά της Ρουμανίας, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία και την Ουγγαρία, που μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα αποτελούσε τμήμα της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις αναφέρουν πληθυσμό 300.000 κατοίκων, αν και συνολικά η μητροπολιτική περιφέρεια αγγίζει το μισό εκατομμύριο. Η φήμη της στην υπόλοιπη Ρουμανία είναι αυτή μιας πόλης με προφίλ δυτικό, ιστορικά μέρος της κεντρικής Ευρώπης. Τα δεδομένα μιλάνε από μόνα τους, καθώς το 1771 εκεί ξεκίνησε να εκδίδεται η πρώτη γερμανική εφημερίδα της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, η «Temeswarer Nachrichten».

Τα υπέροχα κτίρια του ιστορικού κέντρου της αποτελούν δείγματα λαμπρής αρχιτεκτονικής, που της έχουν προσδώσει τον χαρακτηρισμό «Μικρή Βιέννη». Δείγματα εξαιρετικών αρχιτεκτονημάτων, συχνά δίπλα σε κτίρια σοβιετικής αισθητικής, τα οποία βρίσκονται γύρω από συνοικίες με ονομασίες που παραπέμπουν στο ένδοξο παρελθόν: Τσετάτε, Ιοσεφίν, Ελισαβετίν (προς τιμή της πριγκίπισσας Σίσι), Φάμπρικ.

Οικοδομικά τετράγωνα χωμένα μέσα στο πράσινο, αφού αρχές του 20ού αιώνα ήταν αγροτικές εκτάσεις που περιέβαλλαν την πόλη, την οποία διαπερνά ο ποταμός Μπέγκα, διασχίζοντας υπέροχα πάρκα αναψυχής. Δεν είναι τυχαίο ότι συν τοις άλλοις έχει την ονομασία «Πόλη των πάρκων», και δικαιολογημένα, αφού με το που ξεκινάς να την εξερευνάς, σου αποκαλύπτεται μια απέραντη εξοχή.

Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τις παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η Τιμισοάρα ήταν ξεχωριστή. Βιομηχανικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της επαρχίας Μπαράτ, με επιδόσεις σε όλες τις μορφές τέχνης όπως η μουσική, η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική, η πανεπιστημιακή της κοινότητα συνέβαλε σε μια σειρά από επιστημονικά επιτεύγματα. Είναι αναρίθμητες οι πρωτιές για τις οποίες οι ντόπιοι υπερηφανεύονται, όπως ότι το 1884 υπήρξε η πρώτη πόλη της Ευρώπης που απέκτησε ηλεκτρικό φωτισμό στους δρόμους. Αυτός είναι και ο λόγος που το σλόγκαν της πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι «Shine your light - Light up your city!», δηλαδή «Λάμψε με το φως σου - Φώτισε την πόλη σου!» .

Η ελληνική αποστολή συνάντησε και τον δήμαρχο της πόλης (από το 2020), ένα νέο πολιτικό, Γερμανό υπήκοο τον σαραντάχρονο Dominic Fritz που έχει δώσει νέο αέρα στην ιστορική πόλη και του πρόσφερε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα του Ολύμπου. 

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν επίσης χορευτικά συγκροτήματα από την Κίνα, τον Παναμά, την Ισπανία, την Ιταλία, την Σερβία, την Τουρκία, την Γεωργία, την Βουλγαρία, την Ταϊτή, την Μολδαβία και την Ρουμανία. 

Τα μέλη των χορευτικών τμημάτων  τα οποία καλύπτουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα τους, συνοδεύονται από παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από  νέους ταλαντούχους μουσικούς (Θανάση Παπαγιάννη, Νικόλαο Ευαγγέλου, Δημήτρη Κούρτη και Δημήτρη Αβέλλα) που αγαπούν την παραδοσιακή μουσική. Το χορευτικό συγκρότημα συνοδεύουν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου και οι χοροδιδάσκαλοι Εύη Ανδρέου και Νανά Νατσιούλη. 


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.