Ίχνη της Ρωμαιοκρατίας στον Όλυμπο

 Είναι γνωστό ότι η σύγχρονη επαρχία της Ελασσόνας αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της αρχαίας Περραιβίας .

Λόγω της στρατηγικής της θέσης μεταξύ Θεσσαλίας και Μακεδονίας υπήρξε τόπος συγκρούσεων αλλά και πολλών ιστορικών γεγονότων .

Η ετυμολογία εξάλλου της περιοχής της Περραιβίας την θέλει ως χώρα περασμάτων .

Στα περάσματα αυτά κάναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους οι Ρωμαίοι περίπου το 180 π. Χ. όπου και εδραίωσαν την παρουσία τους στο Θεσσαλικό χώρο.

Ακολούθησαν χρόνια έντονων συγκρούσεων με τον Μακεδόνα ηγεμόνα Περσέα .Μπορεί τα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν να μην είναι πολλά . Από τον ιστορικό Λίβιο όμως ( κυρίως ) αλλά και από τον Πλούταρχο γνωρίζουμε ότι το 169 π. Χ. ο Μάρκιος Φίλιππος Κόϊντος εμφανίστηκε στην περιοχή του Σαρανταπόρου με τεράστιο στρατό. Η διαδρομή του στρατού του συνεχίστηκε προς την Διάβα και το Φλάμπουρο . Η πρώτη σύγκρουση με τους Μακεδόνες του Περσέα και του Ιππία στο υψίπεδο της Καρυάς ήταν σφοδρή και ανάγκασε τον Περσέα να υποχωρήσει στην Πύδνα της Πιερίας . Εκεί , το 168 π. Χ. , θα δοθεί η τελική μάχη όπου βρήκε νικητές τους Ρωμαίους .

Όλη η Περραιβία αλλά και η Μακεδονία έκτοτε θα γίνει Ρωμαϊκή επαρχία .

Από την μεγάλη περίοδο των σχεδόν 500 ετών παραμονής των Ρωμαίων στην περιοχή δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία .

Στις Χυρετίες ( Δομένικο ) βρέθηκε το βάθρο ανδριάντος του Σεπτήμιου Σέβηρου .

Στο Σαραντάπορο βρέθηκε μια πλάκα καθορισμού συνόρων ( στα Λατινικά ) μεταξύ Ελεμειωτών (Μακεδόνων) και Περραιβών επί Ανδριανού .

Στην Καρυά βρέθηκε δεύτερη ανάλογη πλάκα . Όπου μνημονεύεται η οριοθέτηση μεταξύ Μακεδονικού Δίον και Περραιβικής Ολοοσόνας . Επί εποχής Τραϊανού ( 101 μ.Χ.) ο οποίος διαδέχτηκε τον αυτοκράτορα Νέρβα το 98 μ. Χ .

Σήμερα αντίγραφο της πλάκας αυτής βρίσκεται στον ορεινό όγκο της περιοχής και συγκεκριμένα πλησίον της Συκαμινέας σε υψόμετρο 800 μέτρων .

Πηγή** ΠΕΡΡΑΙΒΙΚΗ ΤΡΙΠΟΛΙΣ / Σπυρίδωνα Αντ . Μπούμπα .**

Του Θανάση Νούσια

Πηγή: Τσαριτσάνη Ηλεκτρονική Εφημερίδα.


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.