Καύσωνας Κλέων: Αναλυτικά οι θερμοκρασίες ανά περιοχή από Τετάρτη έως Κυριακή

Θέμα ωρών είναι η έλευση του καύσωνα Κλέων, ο οποίος θα ανεβάσει επικίνδυνα το θερμόμετρο φέρνοντας θερμοκρασίες στη χώρα μας που θα αγγίξουν – σε κάποιες περιοχές – ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με μια ανάρτησή του στο Twitter αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διάρκειας του καύσωνα, καθώς μια νέα έξαρση που παρουσιάζεται στη Δυτική Μεσόγειο, έχει την τάση να κινείται ανατολικά και αναμένεται να δώσει νέες υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το meteo.gr, σταδιακή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα τις επόμενες ημέρες καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν τη Μεσόγειο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του θερμού κύματος, είναι ότι θα επηρεάσει το σύνολο των 22 χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τα Βαλκάνια.

Ο χάρτης αποτυπώνει τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή (14.07.2023). Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Στη χώρα μας κορύφωση της θερμής μεταφοράς αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή μέχρι Κυριακή, οπότε θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν στα επίπεδα των 42-44 βαθμών Κελσίου. 

Το ημερολόγιο του καύσωνα

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος έδωσε τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν από την Τετάρτη σε όλη τη χώρα.

Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα φτάσει στους 38°C και η Θεσσαλονίκη στους 37°C.

Η Πέμπτη θα είναι ακόμα πιο δύσκολή καθώς περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμα και τους 42-43°C. Οι θερμοκρασίες αυτές θα σημειωθούν τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Στην Αθήνα το θερμόμετρο θα φτάσει τους 40-41°C και στη Θεσσαλονίκη τους 38-39°C.

Την Παρασκευή η Αθήνα θα αγγίξει τους 42-43°C και η Θεσσαλονίκη τους 40-41°C.

Το Σάββατο το θερμόμετρο στην Αθήνα θα αγγίξει τους 43-44°C και στη Θεσσαλονίκη θα φτάσει τους 41-42°C.

Την Κυριακή «αναμένονται επίσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, περίπου στα επίπεδα του Σαββάτου, ίσως ελάχιστα πιο χαμηλές. Και στη Νότια Κρήτη θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 41-42°C)». 

Πηγή: newsit.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.