Ματαιώθηκε η ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων στο Δήμο Ελασσόνας - Για εμπαιγμό του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο Νίκος Γάτσας (φωτ.-video)

 Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης 18 Ιουλίου, ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων στο Δήμο Ελασσόνας.

Ο λόγος της ματαίωσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Κορακίδης ότι δεν διαπιστώθηκε η απαρτία του σώματος, ως εκ τούτου η συνεδρίαση ματαιώνεται.  

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ.Νίκος Γάτσας, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Η πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει σταλεί εδώ και ημέρες σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και έχουν λάβει γνώσει όλοι για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, για το θέμα της, το οποίο δεν είναι ένα τυχαίο θέμα καθώς είναι ένα θέμα που αφορά τη δραστηριότητα του Δήμου στο σύνολο της και αφορά μια ολόκληρη χρονιά και επιπλέον είχαμε την ευαισθησία σε προηγούμενη συνεδρίαση να αλλάξουμε την ημερομηνία και τον τόπο της συνεδρίασης, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουμε συνάδελφο στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο οποίος μας ζήτησε να μεταφερθεί η ώρα και η ημέρα της συνεδρίασης για λόγους προσωπικούς.

Όπως αντιλαμβάνεστε, σήμερα, ενώ είναι στην αίθουσα οι περισσότεροι σύμβουλοι της διοίκησης του Δήμου, απουσιάζουνε οι περισσότεροι από τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο σε μια τόσο σημαντική για τα θέματα του δήμου συνεδρίαση και γι αυτό θέλω να δηλώσω πριν ο πρόεδρος λήξη τη συνεδρίαση, ότι δεν θα μπούμε στη διαδικασία να ζητήσουμε από τον πρόεδρο να επαναφέρει τη συνεδρίαση, και να το κάνει δεν θα συμμετέχουμε στη συνεδρίαση, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας μια πρόθεση εμπαιγμού του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν έλαβε καμία ενημέρωση για το ότι θα απουσιάζει συντεταγμένα η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και φυσικά γνωρίζουν όλοι ότι δεν μπορεί να συνεδριάσει δημοτικό συμβούλιο μόνο με τις παρατάξεις διοίκησης, οι οποίες δεν έχουνε την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Επομένως, το θέμα του απολογισμού των πεπραγμένων της διοίκησης του Δήμου, θα τεθεί σε άλλη βάση, σε μία καθαρά εκδήλωση επικοινωνίας η οποία θα γίνει από τη διοίκηση του Δήμου στο επόμενο διάστημα, χωρίς φυσικά την τυπική διαδικασία της πρόσκλησης και της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί τα Δημοτικά Συμβούλια είναι θεσμοί που πρέπει όλοι να σεβόμαστε, Είναι οι διαδικασίες τέτοιες που πρέπει έχουν την ευαισθησία τουλάχιστον να γνωρίσουμε στο σώμα τους λόγους της απουσίας μας και όχι να ταλαιπωρούνται δεκάδες συνάδελφοι οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες αφιέρωσαν χρόνο και κατέβαλαν κόπο για να συγκεντρώσουνε στοιχεία  να συντάξουν τις τοποθετήσεις τους  και εισηγήσεις τους αλλά και πέρα από αυτό ενέπλεξαν σε όλη αυτή τη διαδικασία και δεκάδες υπαλλήλους του Δήμου, οι οποίοι έπρεπε να απασχοληθούνε μόνο για λόγους ενημέρωσης και πληροφόρησης του Δημοτικού Συμβουλίου και των πολιτών.

Βέβαια, αυτή τη δυνατότητα να πληροφορηθούν, να ενημερωθούν οι πολίτες και να ενημερωθεί το σώμα για περισσότερα θέματα, για τα οποία δεν είναι γνώστες όλοι, δεν έδωσε τη δυνατότητα η μείζονα μειοψηφία να πραγματοποιηθεί. 

Άρα καλούμε τους πολίτες του Δήμου στο σύνολό τους, γιατί προφανώς δεν θα απευθύνουμε πρόσκληση στα μέλη της παράταξης που απουσιάζει, να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που θα ετοιμάσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα, ίσως και προς τα τέλη του καλοκαιριού, για να παρουσιάσουμε τα πεπραγμένα του Δήμου στο σύνολό τους και να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούνε αναλυτικά και χωρίς αυτή τη διαδικασία».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΑλλάΖουμε» και πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.Αντώνης Μπίσμπας ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Δεν θα μπω σε αυτά που είπε ο κ.Γάτσας. Δεν θέλω ούτε διαφωνίες ούτε τίποτα τέτοια μέρα, τέτοια ώρα. Να πω στο σώμα ότι στην προηγούμενη δημοτική αρχή, ο δεύτερος απολογισμός είχε γίνει με 23 δημοτικούς συμβούλους που είχε η τότε πλειοψηφία και ήταν 23 στους 23 παρόντες. Εσείς σήμερα απ τους 20 σας λείπουν 4 και έχετε αυτή τη στιγμή 4 από την αντιπολίτευση (Μπίσμπας, Σερετίδη-Ζηρδέλη, Κουρομπίνας, Βακράτσας).

Εμείς όταν ήμασταν δημοτική αρχή από την αντιπολίτευση δεν ήταν κανένας ενώ εσείς έχετε 4.

Ο κ.Μπίσμπας έκλεισε την παρέμβαση του με τη φράση «Δεν έπρεπε να λείπουν από το συνδυασμό σας τόσοι πολλοί» με τον πρόεδρο του ΔΣ κ.Κορακίδη να ρωτάει τον κ.Μπίσμπα «Δηλαδή αυτό δικαιολογεί την απουσία όλων των άλλων;» και συνέχισε λέγοντας «…το γνωρίζεται πολύ καλά ότι η απαρτία του συμβουλίου γίνεται απ όλα τα μέλη του συμβουλίου και δεν πρέπει κανένας να λείπει, είναι υποχρέωση τους να είναι στα συμβούλια, το γνωρίζεται αυτό, και δεν είναι το ποιος λείπει για να το μετρήσουμε μονάδα-μονάδα. Συμβαίνουν και τα απρόοπτα σε κάποιους ανθρώπους. Όμως δεν μπορείς συντεταγμένα να λείπει όλη η ομάδα και να λέμε για απρόοπτα, δεν το δέχομαι αυτό.

Το ότι λείπουνε κάποιοι της συμπολίτευσης, προφανώς λείπουνε για συγκεκριμένους λόγους τους οποίους τους γνωρίζεται, ενώ της αντιπολίτευσης δεν τους γνωρίζουμε».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ.Διονύσης Κουρομπίνας ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Εδώ και καιρό, το βλέπουμε όλοι, ότι κάποιοι το έχουνε δει το δημοτικό συμβούλιο ως τουρισμό. Τους ψηφίζει ο κόσμος να παρίστανται εδώ, να λένε τις ιδέες τους, τις διαφωνίες τους η σε αυτά που συμφωνούν.

 Δεν είναι μόνο το θέμα να εκλεγεί κάποιος. Το θέμα είναι έχει συναίσθηση των ευθηνών του και να παρίσταται σε όλες τις συνεδριάσεις. 

Είναι ευθηνή των δημοτικών συμβούλων να παρίστανται στα δημοτικά συμβούλια και να τιμούν την ψήφο του κόσμου. Όχι μόνο στις εκλογές η μόνο κοντά στις εκλογές…Πρώτοι στα πανηγύρια, τελευταίοι στα δημοτικά συμβούλια».   

Στη συνέχεια πήρε ο λόγο ο αντιδήμαρχος Υγείας και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Θανάσης Ζιώγας ο οποίος ανάμεσα στα άλλα, απαντώντας στον κ.Μπίσμπα, ανέφερα τα εξής: «Τις προηγούμενες φορές που δεν συμμετείχαν οι της αντιπολίτευσης, είχαν ενημερώσει ότι δεν θα πάνε. Τώρα δεν ενημέρωσε κανένας, ούτε τον πρόεδρο. 

Αν θυμάστε στην προηγούμενη συνεδρίαση που ζήτησαν αναβολή του απολογισμού, σας είχα ρωτήσει αν οι δέκα μέρες φθάνουν, που σημαίνει ότι υπάρχει εμπαιγμός και αυτό είναι που ενοχλεί. Νομίζω ότι δεν πρέπει να περάσει έτσι και νομίζω ότι η αντιπολίτευση θα το πληρώσει αυτό που έκανε σήμερα».

Τέλος, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ.Νίκος Γάτσας, απαντώντας στον κ.Μπισμπα, ανέφερε τα εξής: «Παλαιότερα όταν υπήρχε απουσία της αντιπολίτευσης από τον απολογισμό, υπήρχε ανακοίνωση για τους λόγους που δεν συμμετείχε στη συνεδριάσει και επιπλέον υπήρχε προφανώς και η ασφάλεια ότι λόγο της μεγάλης πλειοψηφίας που είχε τότε ο Δήμαρχος, δεν ετίθετο θέμα απαρτίας. Τώρα πλέον, όπως σας ανέλυσα νωρίτερα, η διοίκηση του δήμου, λόγο και του εκλογικού συστήματος, δεν είναι υποχρεωτικά πλειοψηφική και γι αυτό το λόγο θα έπρεπε τουλάχιστον να αιτιολογηθεί η απουσία των μελών του δημοτικού συμβουλίου που δεν συμμετέχουνε. 

Είναι διαφορετικές οι συνθήκες, δεν εξισώνονται, δεν μπορούμε να μιλάμε με ίδιους για πριν από πέντε η δέκα χρόνια. Τώρα έχουμε συγκεκριμένες συνθήκες. Οι συγκεκριμένες αυτές συνθήκες δείχνουν εμπαιγμό και προφανώς δεν θα ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο της κατάπτωσης του δημοτικού συμβουλίου με τη λογική ότι θα πρέπει κάθε φορά να παρακαλάμε την αντιπολίτευση να βρίσκεται στα δημοτικά συμβούλια λες και είναι δική μας ανάγκη. Είναι υποχρέωση της να βρίσκεται στις συνεδριάσεις και αν απουσιάζει πρέπει να δικαιολογεί στον κόσμο που εξέλεξε τους συγκεκριμένους συμβούλους, γιατί απουσιάζουνε».

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.