Αίθριος σήμερα ο καιρός - Νέο κύμα καύσωνα τουλάχιστον πέντε ημερών από αύριο Πέμπτη

Το δεύτερο κύμα του παρατεταμένου φετινού καύσωνα είναι προ των πυλών, καθώς από την Πέμπτη αναμένεται νέα άνοδος των θερμοκρασιών σε επίπεδα άνω των 40 βαθμών Κελσίου!

Οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να διατηρηθούν στην χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον 5 ημέρες.

Συνολικά, από την Τετάρτη 5 Ιουλίου, όταν άρχισε η χώρα να μπαίνει στη θερμή αγκαλιά του «Κλέωνα», έως την Κυριακή, θα έχουν συμπληρωθεί δώδεκα ημέρες καύσωνα, διαμορφώνοντας ένα από τα πιο μακρόσυρτα κύματα ζέστης των τελευταίων ετών. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι υψηλές θερμοκρασίες και τις νυχτερινές ώρες, οι οποίες όχι μόνο καταπονούν τον πληθυσμό και επιτείνουν το αίσθημα δυσφορία.

Από αύριο Πέμπτη η θερμοκρασία, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 40° C με 42° C και κατά τόπους τους 43° C, στα νησιά του Ιονίου τους 39° C με 41° C και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου. Οι αυξημένες θερμοκρασίες συνδυάζονται με εξασθένηση των ανέμων, καθώς μόνο στα πελάγη (Ιόνιο και Αιγαίο) θα φθάσουν τα 3-5 μποφόρ.

Από την Παρασκευή 21 Ιουλίου η ζέστη θα είναι πιο έντονη, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στα ηπειρωτικά στους 41° C με 43° C και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 44° C! Ακόμα και στη νησιωτική χώρα τα θερμόμετρα θα δείξουν 38° C με 41° C. Σε ανάλογα επίπεδα θα κινηθούν οι θερμοκρασίες το Σάββατο και την Κυριακή, με τους ανέμους να πνέουν λίγο ενισχυμένοι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά βόρειοι και μέχρι 6 μποφόρ.

Για σήμερα Τετάρτη (19/7) στη Θεσσαλία προβλέπεται γενικά αίθριος, καιρός. 
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει έως 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες:

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 20-07-2023
Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στη Μακεδονία, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από δυτικές διευθύνσεις και στο Αιγαίο από βόρειες 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί ασθενείς.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-07-2023
Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και πιθανότητα τοπικών όμβων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από δυτικές διευθύνσεις και στο Αιγαίο από βόρειες 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί ασθενείς.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 44 και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-07-2023 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23-07-2023
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν στις περισσότερες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βόρειοι τοπικά 6 μποφόρ. Την Κυριακή θα στραφούν σταδιακά σε βόρειους βορειοδυτικούς και αργότερα θα ενισχυθούν.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 44 και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.