Η Ολυμπιάδα Ελασσόνας τιμά… την Οσία Ολυμπιάδα

Η Ολυμπιάδα Ελασσόνας τιμά και φέτος… την Οσία Ολυμπιάδα με θρησκευτικές εκδηλώσεις, τη Δευτέρα και την Τρίτη 24 και 25 Ιουλίου.

Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, παραμονή της εορτής, στις 7:30 το απόγευμα, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ολυμπιάδας, όπου θα συλλειτουργήσουν ο «οικοδεσπότης» ιερέας π.Αναστάσιος Λίλτσης και κληρικοί της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσώνος .

Την Τρίτη 25 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής της Οσίας Ολυμπιάδος, το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία με Θείο Κήρυγμα, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.


Λίγα λόγια για την Οσία Ολυμπιάδα

Η Οσία Ολυμπιάς είναι Αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καταγόταν από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια του Βυζαντίου και ήταν συγγενής του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου.

Η Ολυμπιάδα είχε μεγάλη σωματική ωραιότητα, ευφυία, παιδεία, και πολλά πλούτη. Μετά τον θάνατο του συζύγου της Νεβριδίου, επάρχου Κωνσταντινουπόλεως, χειροθετήθηκε διακόνισσα από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νεκτάριο και μόνασε σε μοναστήρι, το οποίο ίδρυσε και έκτισε η ίδια, κοντά στον ναό της Αγίας Ειρήνης.

Αφοσιώθηκε στον μέγα αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινούπολης Ιωάννη τον Χρυσόστομο και γεμάτη ενθουσιασμό έδωσε στην αρχιεπισκοπή του χιλιάδες χρυσά νομίσματα και κτήματα. Τιμούσε ιδιαίτερα τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, όταν δε αυτός εξορίστηκε η Ολυμπιάδα απογοητεύτηκε από την αδικία που του έγινε. Προς παρηγορία και ενθάρρυνσή της, ο Χρυσόστομος της απηύθυνε από την εξορία 17 επιστολές, οι οποίες διασώζονται.

Πολλοί σύγχρονοί της και μεταγενέστεροι ιστορικοί ασχολήθηκαν με τη ζωή και τη δράση της Ολυμπιάδας. Και όλοι την αναφέρουν πλάι στον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, που στάθηκε γι’ αυτήν πατέρας και οδηγός, στη δόξα και στον πόνο. Αλλά και την ίδια, σύμβουλο και στήριγμα και συνεργάτη του μεγάλου ανδρός στο δύσκολο έργο του.

Η ανδρεία, η ηρωική υπομονή, η μόρφωση, είναι τρία από τα πνευματικά «μαργαριτάρια» που κοσμούν την «ανδρεία γυναίκα», όπως την ονομάζει ο Παλλάδιος. Τη διακρίνει η ηθική ανωτερότητα και αξιοπρέπεια, η ευγένεια της ψυχής, η σταθερότητα, η απλότητα, το πνεύμα της θυσίας και του ηρωισμού. Η Ολυμπιάδα δεν σκόρπιζε τον πλούτο της μόνο στην Κωνσταντινούπολη σε όσους είχαν ανάγκη. Η ακτινοβολία της αγάπης της έφθανε σε χώρες μακρινές και έρημες, ως τα πέρατα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η απασχόληση της Ολυμπιάδας δεν ήταν μόνο η διατροφή των πεινασμένων, η επίσκεψη των αρρώστων και χιλιάδες αγαθοεργίες, αλλά είχε και άλλα δύσκολα και υπεύθυνα καθήκοντα. Ήταν το στήριγμα της βασιλεύουσας. Προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, φροντίζει για τον διακανονισμό σοβαρών ζητημάτων της Εκκλησίας.

Η Ολυμπιάδα πέθανε εξόριστη στη Νικομήδεια, λίγο μετά τον θάνατο του Ιωάννη του Χρυσοστόμου (407), σε ηλικία 50 ετών. Τμήματα του ιερού λειψάνου της βρίσκονται στις μονές Αγάθωνος Φθιώτιδος και Νταού Πεντέλης.

Α.N.
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.