Παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών από την Ελασσόνα στον ΕΛΓΑ Λάρισας

 Με την διοίκηση του περιφερειακού καταστήματος του ΕΛΓΑ στην Λάρισα συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι εκπρόσωποι των αγροτών από την επαρχία Ελασσόνας, προκειμένου να ενημερώσουν αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέα στην περιοχή λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών.

Όπως ανέφερε από την πλευρά των διαμαρτυρομένων αγροτών ο κ. Σ. Κατής, τα προβλήματα ακουμπούν το σύνολο των καλλιεργειών της περιοχής, είτε πρόκειται για ψυχανθή, για αμπέλια ή για δενδροκαλλιέργειες. 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η ζημιά που έχει προκληθεί σε χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες είναι μη αναστρέψιμη την στιγμή που οι αγρότες έχουν προχωρήσει σε όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες. 

Η διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ και το υπόμνημα που κατατέθηκε αποτελεί όπως εξήγησε ο κ. Κατής την αρχή μιας σειράς από πρωτοβουλίες ώστε να ασκηθεί πίεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να βρεθούν κονδύλια για την στήριξη του εισοδήματος των πληγέντων αγροτών.

Αναλυτικότερα, στο υπόμνημα που παρέδωσαν στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, Σπ.Σπυρόπουλο, αναφέρουν τα εξήs: «Οι καιρικέs συνθήκεs όπωs εξελίσσονται έχουν φέρει σε απόγνωση τουs αγρότεs τηs επαρχίαs Ελασσόναs. 

Περονόσποροs σε αμπέλια, φώμοψη και βακτηριακό έλκοs σε αμύγδαλα, ανομοιόμορφη καρπόδεση, καρπόπτωση και μύκητεs σε καρύδια, φουζικλάδι και παραμόρφωση σε μήλα, ροδάκινα, κεράσια, τα οποία αντιμετωπίζουν ολική κατα­ στροφή. Για να αντιμετωπιστούν, απαιτούν συνεχείs και επαναλαμβανόμενουs ψεκασμούs για να μη χαθεί η παραγωγή.

Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται ακόμα πιο δυσβάσταχτο το κόστοs παραγωγήs, αφού η τιμή των γεωργικών φαρμάκων και εφοδίων έχει εκτιναχθεί στα ύψη. 

Τεράστια απώλεια εισοδήματοs έχουν οι παραγωγοί σανοδοτικών φυτών (μηδική, βρώμη) λόγω συνεχόμενων βροχοπτώσεων που οδήγησαν σε απώλεια δύο κοπών, των καλύτερων ποιοτικά και ποσοτικά, ενώ μεγάλεs ζnμιέs υπέστησαν τα καπνοσπορεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταφύτευση. 

Θεωρούμε πωs η αντιμετώπιση του δυσβάσταχτου κόστουs αυτήν την περίοδο μόνο με τη συμβολή του κράτουs μπορεί να λυθεί».


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.