Άνοιξε η αυλαία στο 9ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» (φωτ.)

Το 9ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» που διοργανώνει π Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας, αλλά και δεκάδων χορηγών ξεκίνησε χθες Δευτέρα 28 Αυγούστου στην Ελασσόνα παρουσία πλήθους κόσμου.

Μέχρι και τις 31 Αυγούστου , η καρδιά της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών θα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στην αυλή του Ολύμπου.

Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, δρώμενα, εικαστικά εργαστήρια, αφηγήσεις, συναυλίες θα ξετυλιχτούν αυτές της ημέρες όλα μαζί στις εκδηλώσεις που ετοίμασε η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ περιλάμβανε παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τα χορευτικά συγκροτήματα και αμέσως μετά στην «πλατεία Λαού» παρουσιάστηκε Μουσικοχορευτική Παραδοσιακή Παράσταση όπου συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα, Gruppo Folklorico CUNIBURO, Cayambe Pichincha από το Εκουαδόρ (Ισημερινός), του Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας «ΑΙΓΕΣ», του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Ομίλου Δεσκάτης και της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

ΤΡΙΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
ΩΡΑ: 7.30 μ.μ.

«Ο Μαγικός Κόσμος της Θάλασσας»

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του εικαστικού τμήματος της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας και της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας

Μέσα από τις υπέροχες ματιές των μαθητριών και μαθητών του εικαστικού εργαστηρίου, υπό την διδασκαλία της Εύας Βασδέκη, Θα ταξιδέψουμε στον ανυπέρβλητης ομορφιάς κόσμο του βυθού των θαλασσών μας. Η έκθεση των μικρών ζωγράφων εστιάζει στα μοναδικά πλάσματα της θάλασσας, στα ψαράκια και όχι μόνο. Πολύχρωμα ψάρια, αλλά και ασπρόμαυρες ζωγραφιές, ακουαρέλες και πόσες άλλες τεχνικές.

Σε μια εποχή στην οποία ολοένα  και περισσότερο τονίζεται η σημασία της διάσωσης της φύσης γύρω μας, η έκθεση «ο μαγικός κόσμος της θάλασσας» έρχεται να μας μεταδώσει την χαρά των παιδιών ενώ αποτυπώνουν την ομορφιά του θαλασσινού κόσμου της χώρας μας.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Μικρή ατομική έκθεση της διδάσκουσας Εύας Βασδέκη

Παράλληλα, για πρώτη φορά, θα παρουσιαστεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του εικαστικού έργου της υπεύθυνης του εργαστηρίου. Μέσα από ζωγραφιές, χαρακτικά, μεταξοτυπίες και έργα μεικτής τεχνικής, οι επισκέπτες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν το προσωπικό καλλιτεχνικό έργο της Εύας Βασδέκη.

ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.
«Ο Καραγκιόζης προφήτης»
Θέατρο Σκιών με τον Νίκο Γκουντούρα
Ο Καραγκιόζης, ο ήρωας που μπλέκεται σε κάθε ιστορία. Αυτήν την φορά παρουσιάζεται στον Σουλτάνο ως Προφήτης. Για να δούμε… Θα καταφέρει να τον ξεγελάσει;….
Ο Νεαρός καραγκιοζοπαίχτης Νίκος Γκουντούρας με καταγωγή από την Κρανέα Ελασσόνας, από την ηλικία των τεσσάρων αγάπησε το θέατρο σκιών. Σήμερα στα είκοσι-τρία του ψυχαγωγεί μικρούς και μεγάλους.

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
ΩΡΑ: 7.30 μ.μ.
Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από χορευτικά συγκροτήματα

Ώρα: 8.30 μ.μ.
Διεθνής Μουσικοχορευτική Παραδοσιακή  Παράσταση.

Συμμετέχουν:
Gruppo Folklorico CUNIBURO, Cayambe Pichincha του Εκουαδόρ (Ισημερινός)
Πολιτιστικός Σύλλογος Μελίας
Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Ο Μέγας Αλέξανδρος»
Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας

 ΠΕΜΠΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ με το Μουσικό πολυφωνικό συγκρότημα Stringless / Στρίγγλες.

Οι Stringless, το a cappella σύνολο από τη Θεσσαλονίκη μετρά δέκα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας. Έξι γυναίκες τραγουδούν και ανιστορούν όλες εκείνες τις στιγμές που τις έδεσαν μαζί. Το μοίρασμα τους γίνεται με μοναδικό όργανο τη φωνή και τους ήχους που παράγει το ανθρώπινο σώμα, αυτό που ξέρει πιστά να εκφράζει τα βάθη της ψυχής.

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.