Ξήλωσαν το δάπεδο για λίρες μέσα στην μονή των Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης

 Η Μονή των Αγίων Θεοδώρων, στο δάσος της Ραψάνης Λάρισας, βρέθηκε για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο λαθρανασκαφής από άγνωστους δράστες. Μια εκκλησία που οικοδομήθηκε το 1778, ενώ με απόφαση του Υπ. Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο το οποίο τακτικά βρίσκεται στο στόχαστρο δραστών, οι οποίοι επιμένουν να αναζητούν τον… χαμένο θησαυρό, εντός και εκτός του ναού.

Αυτήν τη φορά οι δράστες έσκαψαν στο εσωτερικό της εκκλησίας, αποκολλώντας τέσσερα πλακάκια δαπέδου, χωρίς να είναι γνωστό αν… κατάφεραν να βρουν κιόλας κάτι. Η δράση έγινε αντιληπτή από υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, καθώς αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνταν στον ναό εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών.

Σύμφωνα λοιπόν με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, άγνωστοι δράστες προχώρησαν σε λαθρανασκαφή στη μονή των Αγ. Θεοδώρων Ραψάνης και για τον λόγο αυτόν ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών. Αστυνομικοί μετέβησαν στη Μονή όπου τους περίμενε υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, διευκρινίζοντας ότι στον ναό έως τις 12 Ιουλίου πραγματοποιούνταν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών, ενώ δεν υπήρχαν εικόνες ή άλλα κειμήλια που θα μπορούσαν να κλαπούν.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν λαθρανασκαφή μικρού βάθους εσωτερικά του νάρθηκα στο Βορειοδυτικό τμήμα του πλακόστρωτου δαπέδου, ενώ είχε προηγηθεί αφαίρεση ορισμένων πλακιδίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών, οι δράστες εισήλθαν στον ναό από τη δυτική ξύλινη πόρτα η οποία δεν ασφαλίζει με εξωτερική κλειδαριά, αλλά εσωτερικά τοποθετείται ξύλινη μπάρα. Δεν είναι γνωστό αν τελικά οι δράστες βρήκαν κάτι για να κλέψουν, ενώ στον χώρο δεν βρέθηκαν εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη λαθρανασκαφή.

Σημειώνεται πως από το Α.Τ. Τεμπών σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστων δραστών, κατηγορούμενων για παράβαση του ν. 3028/2002 και «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Υπενθυμίζεται πως μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέταξε στο ΕΣΠΑ το έργο συντήρησης του εσωτερικού διάκοσμου της Μονής των Αγίων Θεοδώρων, με δικαιούχο του έργου την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και φορέα την Μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου.

Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων αποτελούσε καθολικό μονής που οικοδομήθηκε το 1778 και αφιερώθηκε στους Αγίους Θεοδώρους Τήρωνος και Στρατηλάτη, ενώ επίσης με έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας έγιναν εργασίες αποκατάστασης της στέγης του ναού.

Πηγή: Εφ. «Ελευθερία»

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.