Επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα στην περιοχή της Ελασσόνας από τις φωτιές στη Θράκη

 Θολή είναι η ατμόσφαιρα από νωρίς σήμερα το πρωί στην περιοχή της Λάρισας και  της Ελασσόνας, με τον ουρανό να έχει καλυφθεί από πυκνούς καπνούς, οι οποίοι προέρχονται από τις φωτιές στη Θράκη. 

Συγκεκριμένα οι δασικές πυρκαγιές της Δευτέρας (21/8) κάλυψαν με καπνό τον ουρανό της Ελλάδας, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.


Εξαιτίας του καπνού και της στάχτης που προκλήθηκαν από τη φωτιά στη Θράκη, η ατμόσφαιρα στην περιοχή της Ελασσόνας είναι επιβαρυμένη.

Υψηλές τιμές σε αιωρούμενα σωματίδια PM 10, καταγράφονται σήμερα στο σταθμό που είναι εγκατεστημένος στο Δημαρχείο της Ελασσόνας, φτάνοντας τα 133 μικρογραμμάρια/m3, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 45 μικρογραμμαρίων/m3 (αυξημένα κατά 294%).

Ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, είναι και τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ 2,5 τα οποία και αυτά είναι πάνω από το όριο, φθάνοντας σήμερα τα 103 μικρογραμμάρια/m3 παρουσιάζοντας αύξηση 657% καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το επιτρεπτό όριο για τα ΡΜ 2,5 είναι 15 μικρογραμμαρίων/m3.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. 

Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

- Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις για όσο διάστημα συνεχίζεται το φαινόμενο

 - Αν επιβάλλεται να μετακινηθείτε σε εξωτερικό χώρο, χρησιμοποιείστε μάσκα υψηλής προστασίας (π.χ. τύπου Ν95, FFP2, KN95) ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας. Οι  μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.

 - Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα. Λειτουργήστε το κλιματιστικό με ανακύκλωση αέρα μόνο.

- Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση και την άθληση σε εξωτερικούς χώρους.

- Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών.

 - Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

 - Οι ασθενείς με  χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται

- Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση  της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.

Ο Δήμος Ελασσόνας σε συνεργασία με την εταιρεία Airly έχει τοποθετήσει στο κτίριο του Δημαρχείου αισθητήρα υψηλής ανάλυσης της ποιότητας του αέρα.

 Η πρόσβαση για τους δημότες είναι δωρεάν από την διεύθυνση Airly.gr Elassona. Βλέπουμε σε ζωντανό χρόνο το επίπεδο των ρύπων της ατμόσφαιρας της περιοχής και το σύστημα μας δίνει ειδικές οδηγίες για τις δραστηριότητες μας. Η εμβέλεια του αισθητήρα είναι περίπου 10 χλμ. και βλέπουμε επίσης μετεωρολογική πρόβλεψη 24ωρου.

 Η εφαρμογή εγκαθίσταται εύκολα στο κινητό μας τηλέφωνο, τάμπλετ ή υπολογιστή και είναι πολύ εύκολη στην χρήση. Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site Air Quality Map - Check air pollution in your area - MyAirly


Ανδρέας Νικούλης


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.