Η Μονή Ολυμπιώτισσας γιόρτασε τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (φωτ.)

 Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και με τη συμμετοχή δεκάδων προσκυνητών, γιορτάστηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας η Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, μόλις λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη πανήγυρη της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου το ιστορικό μοναστήρι έχει την «τιμητική» του.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 5 Αυγούστου, παραμονή της Εορτής, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η Αρτοκλασία, όπου συλλειτούργησαν, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Γεροφωκάς, ενώ έψαλε χορός Ελασσονιτών ιεροψαλτών.

Σήμερα Κυριακή, 6 Αυγούστου, ανήμερα της Εορτής, στην Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Να θυμίσουμε πως η συγκεκριμένη εορτή είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή και για το γνωστό μοναστήρι της Ελασσόνας.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας οφείλει το όνομά της στην εικόνα της Παναγίας, που σύμφωνα με την παράδοση μεταφέρθηκε από ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Καρυάς στους πρόποδες του Ολύμπου. Αρχικά, σύμφωνα με πηγές που διασώθηκαν, το μοναστήρι της Ελασσόνας ήταν αφιερωμένο στη Θεία Μεταμόρφωση του Σωτήρος και αργότερα συνεορτάστηκε και η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αυτό συνέβαινε μέχρι και τον 18ο αι., που υπήρχε παράλληλος εορτασμός και των δύο εορτών τον Αύγουστο. Ωστόσο, η μετονομασία της Μονής δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς χρονολογικά.

Ανδρέας Νικούλης - Γιάννης Μουκίδης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.