Πανηγυρίζει το Μοναστήρι της «Παναγιάς της Τσούμας» στο Μεγ.Ελευθεροχώρι

Δεκάδες προσκυνητές και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας, από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι, το Δαμάσι και από κοντινά χωριά, αλλά και από γειτονικούς Νομούς αναμένεται να προσέλθουν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη 14 και 15 Αυγούστου, στο ιστορικό Μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην «Παναγιά της Τσούμας», στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, όπου πανηγυρίζει.

Το μοναστήρι βρίσκεται κοντά στο Δαμάσι, δυτικά του Τυρνάβου.

Κάθε χρόνο, ντόπιοι και επισκέπτες κατακλύζουν την περιοχή και επισκέπτονται τη συγκεκριμένη Ι. Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου (Παναγία Τσούμας), που είναι αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής και θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια του θεσσαλικού χώρου. 

Χρονολογείται από το 1765 και ανακατασκευάστηκε το 1830. Εκεί μόνασαν, παλαιότερα, δεκάδες καλόγεροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Παναγία της Τσούμας διασώζονται η θαυματουργή Εικόνα της Παναγιάς, με ελάχιστες σπάνιες τοιχογραφίες και επάργυρη Εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας του 1871. 

Η Μονή κάηκε το 1897 από τους Τούρκους και το 1947, επισκευάστηκε το 1956 και σήμερα λειτουργεί μία φορά τον χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο.

Γ.Μ. - Α.Ν.
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.