Πανηγυρίζει το ιστορικό μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Δασοχώρι Δεσκάτης

Πανηγυρίζει το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Αυγούστου το ιστορικό μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Δασοχώρι Δεσκάτης, που ανήκει εκκλησιαστικά στην Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος.

Το Σάββατο στις 7 το απόγευμα, θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, ενώ την Κυριακή 6 Αυγούστου, το πρωί θα ψαλλεί ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία με Θείο Κήρυγμα, όπου θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.


Λίγα στοιχεία για το ιστορικό μοναστήρι του Δασοχωρίου Δεσκάτης:
Βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα όμορφη καταπράσινη τοποθεσία. Το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας (πριν από το 1797). Ήταν σε ακμή με σημαντικό αριθμό μοναχών μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Λειτούργησε και ως «κρυφό σχολείο» τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στη Μονή εγκαταστάθηκε το αρχηγείο των Εγγλέζων τη δεκαετία του '40. Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου οι Άγγλοι το χρησιμοποίησαν ως αποθήκη πυρομαχικών. Οι εικόνες λεηλατήθηκαν, το μοναστήρι ερειπώθηκε. Η επανίδρυση του μοναστηριού το έτος 2000 οφείλεται στη μοναχή Μαριάμ(ηγουμένη της Μονής), η οποία σήμερα συνεπικουρείται από δύο άλλες μοναχές που διακονούν στη γυναικεία αδελφότητα της Μονής.
Η κοινωνική προσφορά του μοναστηριού ήταν μεγάλη. Σήμερα, μετά την αναστήλωση του(1998-2004), ο επισκέπτης μπορεί να δει το παλιό καθολικό, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ακόμη, το παλαιό κτίριο με το αρχονταρίκι και το παρεκκλήσι.

Η Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δασοχωρίου Δεσκάτης βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Δασοχώρι και 7 χιλιομέτρων από την κωμόπολη της Δεσκάτης.

Το 1968 κτίσθηκε νέος Ναός της Μονής, ο οποίος αντικατέστησε τον παλαιό. Να σημειωθεί ότι αυτός ο Ναός κατεδαφίστηκε, λόγω σοβαρών ρηγμάτων, από τον καταστροφικό σεισμό του 1995 και στη θέση του κτίσθηκε νέος μεγαλοπρεπής, αφιερωμένος στη Θεία Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Παραπλεύρως του Καθολικού, υπάρχουν εσωτερικά παρεκκλήσια.

Τα τελευταία χρόνια, στην ανατολική πλευρά της Μονής, κτίστηκε τριώροφη πτέρυγα.

Στο εσωτερικό της νέας πτέρυγας υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.
Γιάννης Μουκίδης - Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.