Κατακλύστηκε και φέτος η Σαμαρίνα από Ελασσονίτες και Λαρισαίους για τον “Τσιάτσιο” (φωτ.-video)

Κάθε 16 Αυγούστου στη Σαμαρίνα Γρεβενών, μετά την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία, αναβιώνει το έθιμο του τρανού χορού ή αλλιώς “Τσιάτσιου”, ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο με το οποίο γιορτάζεται η απελευθέρωση της Σαμαρίνας απ τους Τούρκους.

Ένας τελετουργικός, θρησκευτικός χορός, με βαθιές ιστορικές ρίζες, στον οποίο συναντώνται πιασμένες χέρι – χέρι οι παλιές με τις νεότερες γενιές.

Πλήθος Ελασσονιτών και  Λαρισαίων βρέθηκε στα Βλαχοχώρια της Πίνδου, αρκετοί εκ των οποίων διατηρούν σπίτια σε χωριά όπως η Σαμαρίνα, η Σμίξη, η Αβδέλλα και το Περιβόλι. Σε όλα αυτά τα χωριά οι παλιότεροι με τους νεότερους συναντιώνται υπό τους ήχους των χάλκινων, στήνοντας ένα ατέλειωτο πανηγύρι.

Στον τρανό χορό στην Σαμαρίνα βρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Λάρισας Μ. Χαρακόπουλος, Θεσσαλονίκης Κ. Γκιουλέκας και Γρεβενών Ι. Γιάτσιος, ο πρώην βουλευτής Ι. Καριπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λιούπας, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής, οι δήμαρχοι Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, Ελασσόνας Ν. Γάτσας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λάρισας Θ. Μαμάκος και πλήθος κόσμου.  

Α.Ν. - Με πληροφορίες από ertnews.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.