Καρδιοχειρούργος με καταγωγή από την Ελασσόνα συμμετείχε στην πρώτη διπλή μεταμόσχευση καρδιάς-νεφρών παγκοσμίως
Μια σημαντική επίτευξη στο χώρο των μεταμοσχεύσεων οργάνων με ιδιαίτερο παγκόσμιο ενδιαφέρον έγινε τις προηγούμενες ημέρες στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή Λαρισαίο καρδιοχειρουργό, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό και μας κάνει περήφανους.
Ο Θανάσης Τσιουρής είναι επίκουρος καθηγητής καρδιοχειρουργικής και διευθυντής της μονάδας μεταμοσχεύσεων καρδιάς στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή των ΗΠΑ, ενώ δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αμερική από το 2005, όταν και άφησε την χώρα μας.
Ο Λαρισαίος καρδιοχειρούργος, με καταγωγή από την Ελασσόνα, πραγματοποίησε μια σπουδαία επίτευξη στον χώρο των μεταμοσχεύσεων οργάνων με ιδιαίτερο παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε τον «άθλο» που επετεύχθη σε εξοικονόμηση χρόνου κρίσιμου για τη μεταφορά των οργάνων και την επιβίωση του ασθενούς.
«Τον περασμένο μήνα ασθενής από άλλη Πολιτεία, με ανεπάρκεια, ήρθε στο νοσοκομείο μας και, αφού σταθεροποιήθηκε με μηχανική υποστήριξη της καρδιάς, παρουσίασε και νεφρική ανεπάρκεια, οπότε μπήκε στη λίστα για διπλή μεταμόσχευση. Η αναμονή του δικαιώθηκε. Η προσφορά οργάνων ήρθε από την Πολιτεία του Κεντάκι και οι ομάδες ετοιμάστηκαν για τη μεγάλη επιχείρηση αφαίρεσης, μεταφοράς και τοποθέτησης των ληφθέντων οργάνων. Συνήθως ταξιδεύει όλη η ομάδα μεταμοσχεύσεων στον τόπο λήψης και εδώ έγκειται η πρωτοπορία. Στον τρόπο μεταφοράς των οργάνων.
Στην προκειμένη περίπτωση, η τοπική ομάδα τα τοποθέτησε σε μηχάνημα εξωσωματικής αιμάτωσης Ex-vivo (“έξω από το ζωντανό”), αντί να τοποθετηθούν σε πάγο, που είναι η συνήθης διαδικασία και μεταφέρθηκαν ασυνόδευτα με ειδική εταιρία courier, την UPS, η οποία μετέφερε αεροπορικώς τα όργανα», σημείωσε ο καθηγητής Ιατρικής. Αυτές οι πολλαπλές ομάδες που ταξιδεύουν, χάνουν πολύτιμο χρόνο. Ενώ με το μηχάνημα εξωσωματικής αιμάτωσης τα όργανα μπορούν να διατηρηθούν σχεδόν για διπλάσιο χρόνο. Π.χ. η καρδιά πρέπει να μεταφερθεί σε 4 ώρες, ενώ έτσι ο χρόνος φτάνει τις 8 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βρεθούν δότες από πιο απομακρυσμένες περιοχές, από όπου βρίσκεται ο λήπτης.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Οργανισμό μεταμοσχεύσεων του Κεντάκι το 2018, γιατί έπρεπε να τακτοποιηθεί το πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο. Το θέμα θα λάβει έκταση στα Μέσα Ενημέρωσης στις ΗΠΑ και αναμένονται οι αντιδράσεις από τις Πολιτείες. Κανονικά θα έπρεπε να μεταμοσχεύονται κάθε χρόνο 400.000 με 500.000 ασθενείς με προβλήματα καρδιακής ανεπάρκειας σε τελικό στάδιο».
Πρόκειται για ένα σπουδαίο ιατρικό επίτευγμα που ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της μεταμόσχευσης οργάνων!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Θανάσης Τσιουρής εκτός από επιστήμονας έχει και σπουδαίο αθλητικό παρελθόν, καθώς εκπροσώπησε την πόλη μας τη δεκαετία του ´90 ως πανελληνιονίκης, βαλκανιονίκης, πρωταθλητής Ευρώπης και 5ος παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων στίβου (πανελλήνιου ρεκόρ παίδων στα 60 μέτρα κλειστού στίβου το 1997, νίκη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων στα 100 μέτρα το 1996 και το 1997, πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων το 1998, χρυσό στους βαλκανικούς στα 100 μέτρα το 1998, πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων στα 100μ και 5η θέση στο παγκόσμιο εφήβων στο 100 μέτρα το 1998).
Α.Ν. - Με πληροφορίες από: zeis-mesa-mou.blogspot.com - makthes.gr και virus.com.gr