Τεράστιες οι επιπτώσεις στα σωματεία και το τοπικό ποδόσφαιρο

 Οι ομάδες του νομού αρχίζουν σιγά-σιγά, όσες φυσικά μπορούν, να επανέρχονται στην κανονικότητα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξήχθησαν, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, κάποια φιλικά παιχνίδια ανοίγοντας παράθυρο ελπίδας για τη συνέχεια. Μια συνέχεια που κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Οι επιπτώσεις από τη θεομηνία που έπληξε τον νομό και τις πλημμύρες είναι τεράστιες.

Δεν αφορά μόνο τα γήπεδα, που σε όσες περιοχές καλύφθηκαν από το νερό θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να ξαναγίνουν οι αγωνιστικοί χώροι κατάλληλοι να φιλοξενήσουν προπονήσεις και παιχνίδια. Το τεράστιο πρόβλημα είναι τα αποδυτήρια και οι βοηθητικοί χώροι που χρησιμοποιούν τα σωματεία, αφού από τις πλημμύρες καταστράφηκαν ιματισμός, αθλητικό υλικό, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.

Δυστυχώς, επειδή τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ενοικιάζουν ή να συντηρούν ιδιόκτητα γραφεία, αλλά για τις ανάγκες τους χρησιμοποιούν βοηθητικούς χώρους των γηπέδων όπου αγωνίζονται, τα πλημμυρισμένα αποδυτήρια αποτέλεσαν το τελειωτικό χτύπημα σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή που οι παράγοντες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν τις ομάδες ζωντανές.

Και μπορεί οι συνθήκες να επιτρέψουν κάποια στιγμή την επιστροφή στην αγωνιστική δράση, όμως πώς οι ομάδες θα παίξουν στα επίσημα παιχνίδια, όταν αρκετές από αυτές προσπαθούν να διασώσουν τον αθλητικό τους ιματισμό και να καθαρίσουν από τη λάσπη τα αποδυτήρια για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν;

Φυσικά το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και δεν σταματά εδώ. Τα σπίτια, τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις και γενικώς οι περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες αντιμετωπίζουν πλέον μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο. Αυτό ισχύει και για τα πλημμυρισμένα γήπεδα και αποδυτήρια. Τα νερά σε κάποια από τα πλημμυρισμένα γήπεδα του νομού αρχίζουν και φεύγουν αποκαλύπτοντας μία αποκαρδιωτική εικόνα. Παράγοντες, αλλά και ποδοσφαιριστές ρίχνονται πλέον σ’ έναν άλλο αγώνα. Να διασώσουν ό,τι γίνεται περισσότερο και παράλληλα να καθαρίσουν από τη λάσπη τα αποδυτήρια και τους βοηθητικούς χώρους των γηπέδων και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει η διαδικασία απολύμανσης προκειμένου η χρήση των αποδυτηρίων να είναι ασφαλείς ξανά για τους ποδοσφαιριστές (προπονητές, διαιτητές κ.λπ.).

Επειδή όπως προαναφέρθηκε το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο υπάρχει πλέον ορατός και ο κίνδυνος φτωχοποίησης των ομάδων, καθώς όσες επιχειρήσεις που στήριζαν με χορηγίες τον αθλητισμό, υπέστησαν τεράστιες ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες, είναι άγνωστο εάν θα μπορέσουν ξανά και πότε να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να σπονσοράρουν στο τοπικό ποδόσφαιρο.

Του Άρη Γκουτρουμάνη (eleftheria.gr)
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.