Με το βλέμμα στον Πηνειό: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες – Πότε αναμένουν οι ειδικοί αποκλιμάκωση και προς τα πού

Επί τρία 24ωρα η κατάσταση στην πόλη της Λάρισας είναι δραματική. Η κοίτη του Πηνειού αν και ιδιαίτερα βαθιά δεν μπόρεσε να αντέξει τον όγκο και έσπασαν τα αναχώματα πλημμυρίζοντας την πόλη της Λάρισας αλλά και τις κοινότητες πέριξ. Όλος ο μηχανισμός είναι σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέας πλημμύρας.

Στις 14.00 το μεσημέρι η στάθμη είχε πέσει στα 7.92 μέτρα.  Μικρή πτώση, αλλά θετικό δείγμα σταθερής αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Λόγω της ορμής και ταχύτητάς του, το νερό παλινδρομούσε μέσα στην πόλη δημιουργώντας φόβους για κατακλυσμό και άλλων περιοχών. Οπως φεύγει με κατεύθυνση τις εκβολές είναι πιθανό να βλέπουμε να πλημμυρίζουν κάποια σημεία όπως συμβαίνει με την είσοδο της Εθνικής οδού έξω από την πόλη όπου  το νερό να έφθασε και τα δύο μέτρα, αλλά και κάποια χωριά κοντά στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι αισθητήρες που έχει τοποθετήσει το ΕΛΚΕΘΕ μέσα στον Πηνειό, η στάθμη του νερού στις 3 Σεπτεμβρίου ήταν μόλις 1.29 εκατοστά , στις 8 Σεπτεμβρίου  έφθασε στα 8,43 μέτρα. Από εκεί και μετά όπως φαίνεται από την καμπύλη ξεκινά η αποκλιμάκωση.

Αν συμβούν όλα αυτάτο νερό θα κυλήσει προς  τα Τέμπη για να καταλήξει λιγο πιο κάτω στις εκβολές του Πηνειού και να πέσει στη θάλασσα, στην περιοχή Στόμιο, μετά την κοιλάδα των Τεμπών.

Τα 5 βασικά ποτάμια που φούσκωσαν από τον όγκο της βροχής:

Είναι ο Ενιπέας που έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, βγαίνει στον Θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς τον Πηνειό.
Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και ο Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.
Οι 4 συναντιούνται μεταξύ τουςκαι πριν από τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό.

Ειδικοί λένε, πως σε 2-3 ημέρες η στάθμη θα πέσει σε επίπεδα ασφαλείας εφόσον συντρέξουν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, δηλαδή:

αν δεν σπάσει άλλο ανάχωμα ώστε να πέσει νέο νερό μέσα στην πόλη και τις γύρω περιοχές ,
αν δεν βρέξει
και αν δεν αυξηθεί η ταχύτητα ροής του νερού
Ωστόσο μέσα στην πόλη στους δρόμους το νερό δεν έχει πού να πάει και κάποια προβλήματα θα παραμείνουν.

Πηγή: ertnews.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.