Εκδήλωση στο Μπεχτέσι Καρυάς για τους πρώτους αντάρτες του 1942

Την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023 στον Ξερόλακκα Καρυάς, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν της ορκωμοσίας των πρώτων αντάρτικων Ομάδων το 1942 στο Μπεχτέσι Καρυάς. Την εκδήλωση διοργάνωσαν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Λάρισας και Ελασσόνας.

Παρευρέθηκαν ο Γραμματέας της Τ.Ε. Υπαίθρου του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Ελασσόνας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Αβρανάς, ο Αντιδήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Κατσιούρας, Αντιπροσωπεία της Τ.Ο. ΚΝΕ, καθώς και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Ελασσόνας, Λάρισας, Λιτοχώρου, το Σωματείο Οικοδόμων Ελασσόνας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης και συγγενείς των αγωνιστών. Έγινε κατάθεση στεφανιών από τους παραπάνω φορείς και από τους συγγενείς.

Χαιρετισμό απεύθυνε η Πρόεδρος του παραρτήματος Ελασσόνας Αννέτα Ψωμιάδου. Αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης και παρουσίασε το ιστορικό των γεγονότων της δημιουργίας των αντάρτικων τμημάτων της περιοχής Ολύμπου καθώς και στην ορκομοσία τους.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας Θανάσης Σερδένης.

Διαβάστε αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Με τη σημερινή μας εκδήλωση, όπως και με τις εκατοντάδες άλλες που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, τιμάμε τους αγωνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΕΛΑΝ – ΟΠΛΑ, την ένοπλη πάλη του λαού μας, που με το όπλο στο χέρι και με καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ έδιωξαν το φασίστα κατακτητή. Σε όλους εκείνους που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Στους αμέτρητους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς και από την πείνα, με πρώτο και μεγαλύτερο θύμα τα παιδιά. Στα εκατομμύρια εκείνων που βασανίστηκαν στα φοβερά στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου και κάθε χώρο φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο έσχατο σημείο της με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η απελευθέρωση της χώρας μας υπήρξε καρπός της τιτάνιας πάλης του ελληνικού λαού στα χρόνια της κατοχής μέσα από τις γραμμές του τεράστιου ΕΑΜικού κινήματος, με οδηγό, οδηγητή, οργανωτή και κύριο αιμοδότη το τιμημένο ΚΚΕ.

Στο ΕΑΜ συσπειρώθηκαν ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες. Από τα χρόνια της κατοχής ήταν φανερό ότι το ΕΑΜ και το ΚΚΕ θα ήταν ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων όταν απελευθερωνόταν η Ελλάδα. Το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ είχε στις γραμμές του σχεδόν 150.000 ένοπλους αντάρτες. Η ΕΠΟΝ τράβηξε στις γραμμές της 650.000 νεολαίους. Το αποτέλεσμα αυτής της γενναίας δράσης ήταν η απελευθέρωση μέχρι το 1944 του 90% της κατεχόμενης Ελλάδας. Στις απελευθερωμένες περιοχές έμπαιναν οι βάσεις της Εαμικής εξουσίας. Μέσα από τον ηρωισμό των μελών και των στελεχών του το ΚΚΕ δημιούργησε αγωνιστικά πρότυπα στον λαό. Η ίδρυση και η δράση του ΕΑΜ στάθηκαν από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Διδασκόμαστε από την ανιδιοτελή προσφορά και θυσία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών του λαού μας, κομμουνιστών και κομμουνιστριών, αγωνιστών και αγωνιστριών, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, παλεύοντας με συνείδηση στον ταξικό αγώνα.

Η ΕΑΜική κληρονομιά, παραμένει και σήμερα πηγή έμπνευσης και δύναμης στους αγώνες του λαού μας για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα όπως είναι η ανεργία, τα χρέη, η ακρίβεια, το φάσμα της πείνας και της ανασφάλειας.

Βρισκόμαστε σχεδόν δυόμιση μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες επανεκλέχτηκε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι δεσμευμένη απέναντι στο κεφάλαιο και στο πλαίσιο συμμετοχής της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ως ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ χαιρετίζουμε το ΚΚΕ για τη σημαντική ενίσχυσή του στις βουλευτικές εκλογές σε ψήφους, ποσοστά και βουλευτές, η επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή στη Λάρισα, και είμαστε περήφανοι, οι αγωνιστές/στριες της Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι φίλοι και Απόγονοι της Αντίστασης, οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και οι οικογένειές μας που στηρίξαμε το Κόμμα και παλέψαμε για την ενίσχυσή του τιμώντας την προσφορά του στην Αντίσταση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Με νέες δυνάμεις, πιο δυνατοί με βάση τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, συνεχίζουμε μαζί με το ΚΚΕ, το Κόμμα της Αντίστασης μαζί με τον εργαζόμενο λαό τους αγώνες ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και το νέο γύρω επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα από την κυβέρνηση της ΝΔ που θα στηρίζουν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης».

Αναφέρθηκε Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε 11 και 12 Ιούλη στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Όσα αποφασίστηκαν είναι «Φωτιά και λαύρα» για τους λαούς, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, ανεβάζοντας κατακόρυφα το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης με Ρωσία, Κίνα και άλλα κέντρα.

Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη έχουμε επιλογή που να αντιστοιχίζεται στα συμφέροντά μας. Ο λαός της Θεσσαλίας και του Νομού Λάρισας μπορεί να βγει πιο δυνατός με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ στους δήμους και την Περιφέρεια και στα οποία συμμετέχουν δοκιμασμένοι αγωνιστές του εργατικού – λαϊκού κινήματος, επιστήμονες, αθλητές, άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί εμποροβιοτέχνες, αγρότες, νεολαία.

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους θεσμούς αυτούς της Τοπικής Διοίκησης, που είναι από τη φύση τους αντιδραστικοί και που μαζί με τους μηχανισμούς της ΕΕ και την εκάστοτε αντιλαϊκή κυβέρνηση δρουν εχθρικά απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του, θα αποτελέσουν στήριγμα στους αγώνες για τα δικαιώματά του.

Οι δήμοι και η Περιφέρεια θα καλεστούν ξανά να υλοποιήσουν το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως έκαναν με όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Να δυναμώσουμε την εργατική – λαϊκή αντίσταση και αντιπολίτευση! Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση Παντού!

Αυτή να είναι η απάντηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της Θεσσαλίας απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου, που υλοποιούν τα κόμματά του και εξειδικεύουν οι εκλεκτοί τους στην Περιφέρεια και τους δήμους.

Ως ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ πιστεύουμε ότι, οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα συνεχίσουν με όλες τους τις δυνάμεις, ακούραστα και αποφασιστικά στον αγώνα για όλα αυτά που μας αξίζουν.

Καλούμε όλους τους απογόνους και φίλους της ΠΕΑΕΑ – Δ.Σ.Ε. να συσπειρωθούν, να εγγραφούν, να γίνουν μέλη της οργάνωσης για να συνεχίσουμε τον ηρωικό αγώνα και τα ιδανικά της ΕΑΜικής Αντίστασης.»

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.