Ν.Γάτσας: «Δημιουργούμε ένα Δήμο προσβάσιμο και ασφαλή για όλους» | Ξεκίνησε η εκπόνηση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)

 Ο Δήμος Ελασσόνας έχει ξεκινήσει την εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.), το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Πράσινο Ταμείο.

Στόχος του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας είναι η εξασφάλιση ενός προσβάσιμου αστικού/οικιστικού περιβάλλοντος και η βελτίωση των υποδομών σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους με σκοπό την δημιουργία μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.

Η υλοποίηση του ΣΑΠ περιλαμβάνει δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, η οποία περιλαμβάνει την αξιολόγηση των υποδομών προσβασιμότητας τόσο κατά μήκος των οδών, όσο και στους κοινόχρηστους χώρους. Εξετάζεται δηλαδή ένα δίκτυο οδών κατά μήκος των οποίων καταγράφονται υποδομές για ΑμεΑ, για πεζούς και ποδηλάτες. Για την δημιουργία αυτού του δικτύου λήφθηκαν υπόψη συγκεντρώσεις χρήσεων γης, όπως  σχολεία, υπηρεσίες, κέντρα υγείας, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, εμπορικοί δρόμοι, γήπεδα κ.ά.  Η έλλειψη υποδομών οδηγεί στον αποκλεισμό των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, παιδιά, κ.ά) από τους δημόσιους χώρους.

Συνολικά στο Δήμο θα εξεταστούν 25,8 χλμ. οδικού δικτύου τα οποία εκτείνονται εντός της πόλης της Ελασσόνας και στους οικισμούς: Τσαριτσάνη, Καρυά, Καλλιθέα, Σαραντάπορ,ο Κρανιά, Λιβάδι, Δρυμός, Γαλανόβρυση, Ευαγγελισμός, Συκιά, Βερδικούσα, Δομένικο, Μεσοχώρι, Βλαχογιάννι και Μεγάλο Ελευθεροχώρι.

Ωστόσο, ο συμμετοχικός σχεδιασμός αποτελεί την  βάση για την επίτευξη του στόχου των σχεδίων. Έχει αναρτηθεί ερωτηματολόγιο στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου https://dimoselassonas.gr/index.php/enimerosi-politwn/deltia-typou/5054-erotimatologio-gia-tin-ekponisi-sxediou-astikis-prosvasimotitas-s-a-p ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να διατυπώσουν την γνώμη τους σχετικά με την ποιότητα των υποδομών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Δήμο. Η συμβολή όλων είναι ιδιαίτερα σημαντική!

Στο δεύτερο στάδιο του ΣΑΠ, προτείνονται οι απαιτούμενες παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν την βελτίωση των υφιστάμενων πεζοδρομίων, την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, διαβάσεων και ραμπών ΑμεΑ, καθώς και την μετατροπή ορισμένων οδών σε ήπιας κυκλοφορίας, εφόσον απαιτείται.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παρεμβάσεων είναι εντός δύο ετών από την ολοκλήρωση του ΣΑΠ.  

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.