Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα του Έργου Olympus+ – Παρουσιάστηκαν σε ανοιχτή ημερίδα στην Ελασσόνα

 Με τη συμμετοχή του Διευθυντή του Πράσινου Ταμείου και του Δημάρχου Ελασσόνας ,αλλά και με δεκάδες συμμετέχοντες, είτε με φυσική παρουσία ,είτε μέσω διαδικτύου από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα επιστημονική τελική Ημερίδα, την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023  στο Δημαρχείο της Ελασσόνας, όπου, απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, έγινε  η παρουσίαση των αποτελεσμάτων ενός σημαντικού και πρωτοπόρου Έργου με τίτλο «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+», που είχε  εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο, στα όρια του Δήμου Ελασσόνας και ολοκληρώθηκε  στο τέλος Αυγούστου 2023 .

Αναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής: 

Οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν την ημερίδα προέρχονταν από το Βόλο, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τέμπη, Αθήνα, Κηφισιά, Κομοτηνή, Πιερία, Μοίρες Ηρακλείου Καλαμάτα κ.ά.

Ένα  Έργο-πρότυπο για την προστασία από την Κλιματική Αλλαγή

Στην τελική Ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Έργου OLYMPUS+, που σκοπό είχε να συγκεντρώσει την προσοχή όλων σε έναν τεράστιο πλούτο της παρολύμπιας περιοχής, όπως είναι τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά (ΑΦΦ) και Βότανα του Ολύμπου, συμμετείχαν όλοι οι εταίροι του έργου, ο Διευθυντής του  Πράσινου Ταμείου κ. Γιώργος Πρωτόπαπας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση του Έργου, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας,  αλλά και έγκριτοι επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η ΑΕΝΟΛ Α.Ε., Σύμβουλοι επιχειρηματικότητας κ.ά.

Σημειώνεται ότι όλο το υλικό του έργου Ol;ympus+ θα διατηρηθούν στην ιστοσελιδα www.olympus-protect.gr για ακόμα τέσσερα χρόνια και θα αποτελούν ένα διαρκές εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων για την προστασία όλων μας από την  Κλιματική Αλλαγή. 

Κεντρική ομιλήτρια ήταν  η Διευθύντρια  Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογεννετικών Πόρων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ  Ελένη Μαλούπα, ενώ παρουσιάσεις έγιναν από τους  κ.κ.: Κώστα  Σκριάπα, Οικονομολόγο, Πρόεδρο ΔΣ Δικτύου «Περραιβία», Βασ. Γιαννούλα ,Καθηγητή Δασολογίας ΑΠΘ, Άγγελο Λιάμπα, Δασολόγο Περιβαλλοντολόγο, Χρήστο Λύκα -Αν. Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βίκυ Νίκου- Πρόεδρος ΔΣ ΧΟΠΣ Σπαρμού, , Ελευθέριου Φουρκιώτη και Ιωάννη  Σαμώτα,-Προέδρου και Γενικού  Διευθυντή ΑΕΝΟΛ Α.Ε.αντίστοιχαΚώστα Μοράρο– Σύμβουλο Ανάπτυξης , Ζωή Φτίκα-Επιθεωρήτρια Εφαρμογής Δασικ΄ςη Πολιτικής Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας, ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Παπαδημητρίου, ενώ παρουσιάστηκαν καλές πρακτικής επιχειρηματικότητας ΑΦΦ από την Κομοτηνή , Χίο και Όσσα κ.ά.

Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» και είχε διάρκεια από 1/9/2021 έως 30/8/2023..

Το εταιρικό σχήμα με συντονιστή το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» (πρόεδρος κ. Κώστας Σκριάπας ) και εταίρους

α. το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αν. Καθηγητής κ. Χρήστος Λύκας),

β. τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)  και

γ. τον Χιονοδρομικό-Ορειβατικό-Περιβαλλοντικό  Σύλλογο (ΧΟΠΣ)  Σπαρμού Ολύμπου (Πρόεδρος κ. Βίκυ Νίκου).

Εξαιρετικές Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Παρουσιάστηκαν όλες οι πλούσιες δράσεις που περιλαμβάνονταν στο Έργο «Olympus+» , στο οποίο τα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά και βότανα του Ολύμπου μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της επιστήμης και του Πράσινου Ταμείου(ΥΠΕΝ), αναδεικνύονται για την κατάκτηση νέων αγορών, ενώ παρουσιάστηκαν οι παρακάτω δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Έργου:

 1. εξειδικευμένα εργαστήρια με επιστήμονες από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
 2. Δημιουργία Πιλοτικής Στρατηγικής διαχείρισης περιοχών υπό απειλή,
 3. η μελέτη και καταγραφή χλωρίδας αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών ,συγκεκριμένης περιοχής ΝΔ Ολύμπου εντός των ορίων του Δήμου Ελασσόνας
 4. η εκπόνηση διεπιστημονικής έρευνας για την προστασία των ΑΦΦ στο αυτοφυές τους πεδίο ,
 5. η υλοποίηση συμμετοχικών βιωματικών εργαστηρίων στην Ελασσόνα , τα οποία εμπλέκουν τους κατ’ εξοχήν διαχειριστές της γης και των εδαφών (καλλιεργητές, παραγωγούς, γεωπόνους, επιχειρηματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα),
 6. Δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για τα ΑΦΦ , αλλά και προωθητικό σποτ
 7. Πραγματοποίηση δύο τηλεοπτικών εκπομπών σε κανάλι της Θεσσαλίας
 8. Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στον χώρο των καλλιεργητών ΑΦΦ στην περιοχή μελέτης,  με σκοπό να εντοπιστούν αδυναμίες, αστοχίες και προβλήματα , για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα , για ενίσχυση της παραγωγής και στήριξης της επιχειρηματικότητας (Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).
 9. Μελέτη της δυνατότητας προστασίας του ΝΔ Ολύμπου, μέσα από τη διαδικασία των αναδασώσεων, με την αξιοποίηση εξειδικευμένων επιστημόνων, πανεπιστημιακών εργαστηρίων και ερευνητών(Επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
 10. δημιουργία εκπαιδευτικών εργαλείων για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων για την αξία των ΑΦΦ στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου,
 11. ορειβατικές εξορμήσεις στον Όλυμπο για τη γνωριμία με τα ΑΦΦ
 12. διοργάνωση φωτογραφικού διαγωνισμού
 13. δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ΑΦΦ, την προστασία της βιοποικιλότητας και την αποκατάσταση οικοτόπων ή ειδών, από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
 14. κατασκευή ενός μικρού βοτανικού κήπου στην Ελασσόνα,
 15. ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα ΑΦΦ,

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξειδικευμένες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα δοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες ( Υπουργεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρειες, Δήμους , Δασαρχεία κ.ά.) για την χάραξη και υλοποίηση πολιτικών προστασίας της Βιοποικιλότητας και των ορεινών όγκων από την Κλιματική Αλλαγή.

Ένα Έργο– διαφήμιση στα περίφημα Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά του Ολύμπου

 Το έργο Olympus+, αποτελεί μία διεπιστημονική προσέγγιση  για  την αειφόρο διαχείριση των φυσικών και γεωργικών πόρων του ΝΔ Ολύμπου (διοικητικά όρια του Δήμου Ελασσόνας) , με επίκεντρο την προστασία των  Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών , που φύονται ελεύθερα στην άγρια φύση του παγκόσμιου μνημείου της φύσης και την προστασία τους, αλλά και την προστασία του βουνού ,ενόψει της διαφαινόμενης κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, ως συνέπεια αυτής, για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν σχετικές μελέτες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα ΑΦΦ του Ολύμπου μοχλός ανάπτυξης της παρολύμπιας περιοχής

 Ο  Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας και ο  Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία», που είναι ο συντονιστής εταίρος, οικονομολόγος κ.  Κώστας Σκριάπας, δήλωσαν   ότι: “ το τελικό αποτέλεσμα του Έργου είναι να προστατευτεί  η βιοποικιλότητα του Ολύμπου , να ενημερωθούν και  να ευαισθητοποιηθούν όλοι ( πολίτες, παραγωγοί, επιστημονική κοινότητα, δημόσιες υπηρεσίες, εκπαιδευτικοί ,μαθητές κ..ά.) για τους κινδύνους της απώλειας της βιοποικιλότητας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία επιχειρηματικότητας ,με κεντρικό αντικείμενο τα ΑΦΦ , τη δημιουργία εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό και την αναστροφή της μείωσης του πληθυσμού της περιοχής του Ολύμπου , αποτελώντας αυτό παράδειγμα καλής πρακτικής ,για παρόμοιες ,ανά την Ελλάδα, περιοχές , που έχουν ανάλογα προβλήματα, αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και απώλειας ανθρώπινου δυναμικού προς τα αστικά κέντρα .

Το τέλος του Έργου δίνει κίνητρα και  μια νέα αρχή για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στον τομέα των ΑΦΦ με τη στήριξη της Πολιτείας , της Περιφέρειας, του Δήμου Ελασσόνας, των Πανεπιστημίων και της Κοινωνίας των Πολιτών »».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.