Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΟΑΣΝΛ κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

 Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (στο κτίριο της Θεοφράστου) θα πραγματοποιήσει αύριο, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 το πρωί, η ΕΟΑΣΝΛ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και άλλους φορείς. 

Εκεί θα διεξαχθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για τις τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί η περιοχή μας από τις βροχοπτώσεις και καταιγίδες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ:

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως «κανονικότητα» τις καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα με τις δυνατότητες που έχουμε το 2023, ούτε την καραμέλα του άλλοθι της Κλιματικής Αλλαγής. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, που στην λογική «κόστος-όφελος» δεν προωθούν έργα θωράκισης και προστασίας της ζωής και περιουσίας του λαού. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, της ανυπαρξίας έργων ή κάποιων πρόχειρων «μπαλωμάτων» που κάνουν συνήθως μετά από καταστροφές, να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. 

Τρία χρόνια μετά τον Ιανό και τις καταστροφικές πλημμύρες, τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για άμεσα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, οι ίδιες περιοχές στην Θεσσαλία, τα ίδια χωριά, πλημμύρισαν ξανά, οι κόποι μιας ζωής χάνονται μαζί με ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και εμφανέστατα τα μεγάλα λόγια του 2020 και οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των Δήμων, έμειναν υποσχέσεις εκ του αποτελέσματος. Φέτος ακόμη περισσότεροι Δήμοι και χωριά της Λάρισας, όλοι οι Νομοί της Θεσσαλίας βίωσαν μια πρωτοφανή καταστροφή και δεν φταίει μόνο η βροχή για αυτό.

Θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, τεράστιες ολοκληρωτικές καταστροφές σε καλλιέργειες που ήταν έτοιμες να συγκομιστούν, σε απώλειες ζώων, αμέτρητες ζημιές σε χωριά και σπίτια, αυτοκίνητα, αποθήκες, στάβλους, αγροτικό κεφάλαιο, ζωοτροφές, αγροτική οδοποιία και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λάρισας και της Θεσσαλίας έχουν δεχτεί το τελειωτικό χτύπημα. Στο τεράστιο κόστος παραγωγής για να κερδοσκοπούν σε βάρος μας, στις φυσικές καταστροφές που ήδη υπήρχαν, στις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων μας που φτάνουν όμως πανάκριβα στην κατανάλωση, ήρθαν οι καταστροφές από τις βροχοπτώσεις να βάλουν ταφόπλακα.

Υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν! Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Αντί να μπουκώνουν με δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μια χούφτα επιχειρηματίες, να διατεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών.

Να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν άμεσα μια σειρά από αντιπλημμυρικά έργα που το αγροτικό κίνημα και άλλοι φορείς έχουμε αναδείξει την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα τους για αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Να δοθούν άμεσα οικονομικές ενισχύσεις σε όλους όσους έχουν πληγεί τα σπίτια, τα χωράφια, οι στάβλοι, τα μαγαζιά, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά πάγια κεφάλαια.

Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, να αλλάξει ο κανονισμός του και να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές. Να γίνουν προσλήψεις στον ΕΛΓΑ ακόμη και τώρα ώστε να γίνει γρήγορα η εκτίμηση και να δοθούν οι αποζημιώσεις καθώς δεν έχουμε άλλο εισόδημα εκτός της παραγωγής μας, που πλέον δεν υφίσταται.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πλαισιώσουν τους Συλλόγους τους, να δυναμώσουν την ΕΟΑΣΝΛ και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ώστε πιο δυνατά και αποτελεσματικά να δώσουμε την μάχη για την επιβίωση μας.»

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.