Νίκος Γάτσας: Με αναπτυξιακό πρόσημο ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής

Θετικός και με αναπτυξιακό πρόσημο είναι ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής και οι δημότες αναγνωρίζουν τον καθημερινό της αγώνα για τη βελτίωση της θέσης του Δήμου υποστηρίζει ο απερχόμενος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας με συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ". 

Μία μόλις εβδομάδα πριν την εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Γάτσας αναφέρεται στα 400 έργα και παρεμβάσεις την τελευταία τετραετία, που μπορούν «να πείσουν τους συνδημότες μας για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους», μιλά για τους σεισμοπαθείς και τη διαχείριση των καταστροφικών επιπτώσεων από τον Δήμο και απαντά στα ερωτήματα για τα προβλήματα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, τονίζοντας ότι «ο Δήμος πρέπει επειγόντως να ενταχθεί σε ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης των κατοίκων στις ορεινές κοινότητες, πριν είναι αργά». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης δηλώνει ότι δυσκολεύεται να παρακολουθήσει την επικοινωνιακή πολιτική του αντιπάλου του Νίκου Ευαγγέλου, την οποία, πάντως, αποδίδει στη «δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται όταν έχει να αντιμετωπίσει τη σύγκριση των δύο διοικήσεων» και μιλά για τα στοιχεία που θα καθορίσουν την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης της 8ης Οκτωβρίου.

• Κύριε Γάτσα, η προεκλογική περίοδος προσφέρεται για απολογισμούς. Από ποιο σημείο παραλάβατε τον Δήμο Ελασσόνας και σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα;
- Είμαι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζω τις τελευταίες μέρες σε όλες τις κοινότητες του Δήμου μας τον απολογισμό των έργων και των παρεμβάσεων της σημερινής διοίκησης και να δέχομαι μια εξαιρετικά θετική ανταπόκριση. Οι συμπολίτες μας έχουν διακρίνει εδώ και καιρό τη μεγάλη προσπάθεια και τον μεγάλο αγώνα που δίνουμε σε καθημερινό επίπεδο, αλλά και με αναπτυξιακό πρόσημο. Η κατάσταση, όταν αναλάβαμε, ήταν κρίσιμη. Βρήκαμε, δυστυχώς, έναν Δήμο με διαλυμένο μηχανισμό, με απαξιωμένες υπηρεσίες, με πολλές εκκρεμότητες και ανοιχτά ζητήματα, με απαρχαιωμένο στόλο, με ελλιπείς και χωρίς συντήρηση υποδομές και με τεράστιες ανάγκες σε κάθε κοινότητα. Υποχρεωθήκαμε να αναδιοργανώσουμε τις υπηρεσίες, να ανορθώσουμε το ηθικό των εργαζομένων, να εξοπλίσουμε τον Δήμο με νέα οχήματα, νέα μηχανήματα και νέο εξοπλισμό, να ψηφιοποιήσουμε σημαντικό μέρος των υπηρεσιών μας, να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες μας με προσωπικό και να διαχειριστούμε τα οικονομικά με σύνεση και προσοχή.

• Στο παρελθόν ο Δήμος Ελασσόνας κατατασσόταν στις μειονεκτικές περιοχές, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει και ειδικών χρηματοδοτήσεων. Σήμερα μπορείτε να υποστηρίξετε ότι δεν πρέπει να βρίσκεται στη λίστα των μειονεκτικών περιοχών;
- Στον Δήμο μας υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλές κοινότητες οι οποίες θεωρούνται μειονεκτικές και οι κάτοικοί τους με χαμηλά εισοδήματα δικαιούνται κάποιες ειδικές κοινωνικές παροχές, οι οποίες είναι αμελητέες μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων αυτών. Οι δε αγρότες έχουν πάψει προ πολλού να λαμβάνουν επιχορηγήσεις με βάση τη μειονεκτική περιοχή. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της υπαίθρου και μάλιστα σε ορεινές και άγονες περιοχές είναι σοβαρά και η Πολιτεία θα πρέπει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να βρει λύσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε την παραμονή των ανθρώπων αυτών στα χωριά μας. Ειδικά οι ορεινές κοινότητες έχουν συρρικνωθεί σε τέτοιον βαθμό που υπάρχουν ζητήματα εξυπηρέτησης, συγκοινωνιακής, τηλεπικοινωνιακής, ακόμη και ταχυδρομικής. Ο Δήμος μας έχει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό κοινοτήτων που είναι αρκετά απομακρυσμένες από το κέντρο του Δήμου και παρουσιάζουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που σας ανέφερα, με αποτέλεσμα αν δεν ανασχεθεί η συρρίκνωση του πληθυσμού και η αποδυνάμωση των υπηρεσιών να οδηγηθούμε σε κοινότητες μη εξυπηρετούμενων ηλικιωμένων, με τον σοβαρότατο αντίκτυπο που θα έχει αυτό σε κοινωνικό, ψυχικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο Δήμος μας θα πρέπει επειγόντως να ενταχθεί σε ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης των κατοίκων στις ορεινές κοινότητες, πριν είναι αργά.

• Τα 400 έργα και οι παρεμβάσεις του πρόσφατου απολογισμού σας αρκούν για να πείσουν τους δημότες ότι βελτιώθηκε η καθημερινότητά τους, ότι εξυπηρετούνται καλύτερα από τις δημοτικές υπηρεσίες;
- Τα έργα και οι παρεμβάσεις που έγιναν αυτά τα χρόνια μπορούν από μόνα τους να πείσουν τους συνδημότες μας για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Δεν είναι απαραίτητο να τα επαναλαμβάνουμε σε κάθε περίσταση. Άλλωστε, έχουν ήδη γίνει κτήμα του καθενός και οι πολίτες δεν ξεχνούν. Η εκτίμηση και η αναγνώριση της προσπάθειας είναι διάχυτη και μας προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Τα έργα αυτά οι συμπολίτες μας τα βλέπουν στην καθημερινότητά τους, τα γνωρίζουν, έχουν επωφεληθεί από αυτά σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Και πιστέψτε με. Οι πολίτες θα στηρίξουν και πάλι αυτούς που ασχολήθηκαν με το πρόβλημά τους, έψαξαν να βρουν λύση και κατάφεραν να βρούνε τον τρόπο και τα χρήματα, για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα

.• Την εικόνα που μας περιγράφετε αμφισβητεί ο έτερος διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου. Εκτός των έργων έθεσε και θέματα οικονομικής διαχείρισης του Δήμου. Τι του απαντάτε;
- Να σας πω την αλήθεια δυσκολεύομαι πολλές φορές να παρακολουθήσω την επικοινωνιακή πολιτική του κ. Ευαγγέλου, ο οποίος θεωρεί ότι οι υποθέσεις του Δήμου μπορούν να συζητιούνται μέσω ανακοινώσεων και δεν υπάρχουν θεσμικοί τρόποι, για να δοθούν απαντήσεις και εξηγήσεις. Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται όταν έχει να αντιμετωπίσει τη σύγκριση των δύο διοικήσεων.

Και αυτό γιατί καταφέραμε να αυξήσουμε 100% τον προϋπολογισμό του τεχνικού προγράμματος του Δήμου σε σχέση με τη θητεία του κυρίου Ευάγγελου και να αυξήσουμε κατά 70 με 80% τον προϋπολογισμό του Δήμου σε σχέση με την προηγούμενη διοίκηση. Δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τον κύριο Ευαγγέλου και την ομάδα του, που θα προτιμούσαν ο Δήμος να έχει βαλτώσει, να μην έχει προχωρήσει σε καμία μελέτη, σε κανένα έργο, σε καμία διαχείριση, σε κανένα κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων, σε καμία προμήθεια νέου εξοπλισμού, σε καμία επέκταση δικτύου, σε καμία συντήρηση εγκαταστάσεων και υποδομών και φυσικά σε κανένα μεγάλο συγχρηματοδοτούμενο έργο, προκειμένου να στηρίξουν την ανυπαρξία της σημερινής διοίκησης.

Και είναι φυσικά ψευδή όλα όσα μηχανεύεται κάθε φορά, για να παρουσιάσει τη διοίκηση του Δήμου ως ανίκανη, διεφθαρμένη, διαχειριστικά ανύπαρκτη και ηθικά και νομικά έκθετη. Τον διαψεύδουν, όμως, πρώτα οι αριθμοί και οι έλεγχοι που γίνονται από τους ορκωτούς λογιστές, καθώς στη θητεία μας οι απολογισμοί και οι ισολογισμοί είναι όλοι πλεονασματικοί και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου σε κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ειδικά, όμως, για το θέμα της ΔΕΥΑΕΛ και την οφειλή της στη ΔΕΗ γνωρίζουν οι πολίτες ότι είναι μια πρόσκαιρη αδυναμία της επιχείρησης, έως ότου η Κυβέρνηση αναλάβει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής επιβάρυνσης των ΔΕΥΑ της χώρας, όπως έκανε, άλλωστε, πρόσφατα και στα νοικοκυριά και σε πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων.

• Εκτός του αντιπάλου σας υπάρχουν και οι σεισμοπαθείς, τα προβλήματα των οποίων δεν έχουν ακόμη πλήρως αντιμετωπιστεί. Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Ελασσόνας διαχειρίστηκε τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού;
- Κανείς δεν μπορεί να νιώθει ότι προσέφερε αρκετά σε αυτούς τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, ειδικά εκείνους που ακόμη και σήμερα ζούνε μέσα σε οικίσκους καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να ξαναχτίσουν τις ζωές τους και τα σπιτικά τους. Είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος εξάντλησε όλα τα περιθώρια που είχε, για να στηρίξει τους συμπολίτες μας, ειδικά τους πρώτους δύσκολους μήνες. Αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν περισσότερες από 70 κατεδαφίσεις βοηθητικών κτιρίων που αποτελούν μία αντιαισθητική και ανθυγιεινή εικόνα για τις τοπικές μας κοινότητες και προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουμε διαρκώς τη νέα Κυβέρνηση, για να ξανανοίξει τον φάκελο των επιχορηγήσεων για τις σεισμόπληκτες κοινότητες.

• Υποστηρίξατε στα εγκαίνια του εκλογικού σας κέντρου ότι θα συνεχίσετε να κινείστε στους ίδιους άξονες πολιτικής και στη νέα σας θητεία. Τι περιλαμβάνει το στρατηγικό σας σχέδιο για τον Δήμο; Σε ποιο σημείο θέλετε να τον φτάσετε;
- Οι 11 άξονες του προγράμματός μας για την επόμενη θητεία, τους οποίους ανέφερα στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου, είναι οι άξονες της πολιτικής μας αυτά τα τέσσερα χρόνια, οι οποίοι απεδείχθη ότι απαντούν στις καθημερινές και επιτακτικές ανάγκες των κατοίκων του Δήμου μας.
Είναι η ενίσχυση του αγροτικού τομέα με τη συντήρηση των αγροτικών υποδομών οδοποιίας και δίκτυα άρδευσης, η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών για την προστασία των ευάλωτων και την ψυχοκοινωνική στήριξη των ανθρώπων της περιοχής μας, η ασφάλεια για την ύδρευση και το πόσιμο νερό, η φροντίδα για την τρίτη ηλικία, η ενίσχυση του πολιτισμού, του αθλητισμού, της τουριστικής προβολής, αλλά και πάνω από όλα η στήριξη στο παιδί και την οικογένεια.
Συνεχίζουμε σε αυτούς τους άξονες και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και όλες τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, με την ενδυνάμωση της πολιτικής προστασίας, η οποία έχει γίνει πιο επίκαιρη από ποτέ.

• Απομένουν λιγότερο από 10 ημέρες για την εκλογική αναμέτρηση. Ποια στοιχεία θα κρίνουν το αποτέλεσμα;
- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί τόσο από το σημαντικό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα από τη σημερινή διοίκηση όσο και από το σύνολο των υποψηφίων του συνδυασμού μας, οι οποίοι είναι πολύ αξιόλογα μέλη της τοπικής κοινωνίας και έχουν παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά τους για την κοινωνική προσφορά και συμμετοχή. Οι πολίτες αναγνωρίζουν το ήθος, την ικανότητα, το αίσθημα δικαίου και τη διάθεση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, και έτσι η ομάδα του συνδυασμού μας είναι αισιόδοξη για την επερχόμενη νίκη στις εκλογές. Ο αγώνας μας θα δοθεί μέχρι την τελευταία ώρα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό στους συμπολίτες μας. Για ένα καλύτερο μέλλον στον Δήμο μας, για όλους.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη
Πηγή: eleftheria.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.