Η Ελασσόνα γιορτάζει τα «Ελευθέρια» της - Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ελευθερίας και Δόξας στην ιστορική Μελούνα (φωτ.- video)

Με επισημότητα και λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη (στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και στην Τσαριτσάνη, στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα») και κορυφώνονται αύριο, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 111ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό (6η Οκτωβρίου 1912).

Αρχές και κόσμος βρέθηκαν στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα», λίγο έξω από την Τσαριτσάνη (από όπου ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού Στρατού το 1912), στον χώρο του εκεί Μνημείου, επί της νέας εθνικής οδού Ελασσόνας – Λάρισας, ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν τα παλιά σύνορα της χώρας, από όπου ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού, στο χαρακτηριστικό ύψωμα της Μελούνας.

Αρχικά, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος - αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίωνας Καραλάσκος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, οι ιερείς π. Γεώργιος Κοντοτάσιος, π.Χρήστος Γεροφάκας, π. Αθανάσιος Αποστόλου και ο διάκονος π. Σπυρίδων Σταμούλης.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, από τον κ. Δημοσθένη Χατζηλέλεκα, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Ιστορίας και Σύμβουλο Εκπαίδευσης δασκάλων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τις αρχές.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας υπό́ τη διεύθυνση του αρχιμουσικού, Δημήτρη Τσιαβέ.

Στις εκδηλώσεις της «Μελούνας» παρευρέθηκαν: ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος τεχνικών έργων Στέλιος Δημότσιος, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Κορακίδης, οι αντιδήμαρχοι, Δημήτρης Καρανίκας, Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Κωνσταντίνος Πασχόπουλος και Γιώργος Κατσιούρας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τσαριτσάνης Αχιλλέας Μητσιμπόνας, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ ΑΕ Λευτέρης Φουρκιώτης, ο διοικητής του ΑΤ Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Λευτέρης Μουλτσιάς, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων, μαθητές και αρκετός κόσμος.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα το απόγευμα και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

06:00 μ.μ.: Υποδοχή Ιεράς Εικόνας Παναγίας Ολυμπιώτισσας στο μνημείο  του πρώτου πεσόντος Αξιωματικού ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΥΡΟΔΗΜΟΥ
- Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση Στεφάνων 
- Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Ολυμπιώτισσας με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου, των πολιτικών και στρατιωτικών  Αρχών της Πόλεως. 
Η ιερά πομπή θα πλαισιώνεται από  τιμητικά τμήματα της νεολαίας, του Στρατού με επικεφαλής τη Φιλαρμονική Ελασσόνας.
07:00 μ.μ.: Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας στον  Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος   του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτωνος.

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 

«ΕΛΑΣΣΟΝΑ»
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου 
07:30 π.μ.: Παιάνιση εωθινού 
08:00 π.μ.: Όρθρος – Πανηγυρική θεία λειτουργία
08:30 π.μ.: Έπαρση σημαίας 
10:15 π.μ.: Πέρας προσέλευσης επισήμων και εκπροσώπων φορέων
10:30 π.μ.: Τελετή επίσημης δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου  Δημητρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτωνοs.

Κεντρική Πλατεία
11:00 π.μ.: - Επιμνημόσυνη Δέηση για τους πεσόντες
 - Ανάγνωση ανακοινωθέντος 1ης Μεραρχίας
 - Εκφώνηση πανηγυρικού από τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας κ. Δημήτριο Μπουζούκη.
 - Κατάθεση στεφάνων
 - Ενός (1) λεπτού σιγή
 - Εθνικός Ύμνος 

11:30 π.μ.: Έναρξη παρέλασης πολιτικών τμημάτων και σχολείων στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου  Ελασσόνας.

07:00 μ.μ. Υποστολή της σημαίας

Σημειώνεται ότι οι επετειακές εκδηλώσεις στο "Χάνι Χατζηγώγου" θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 10 Οκτωβρίου και τελούν υπό την διοργάνωση της 1ης Στρατιάς.

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.