Η ιστορική διαδρομή από το Σαραντάπορο στην εποποιία του ‘40 - Έκθεση ιστορικών κειμηλίων στη Λέσχη Αξιωματικών
Μια εξαιρετική έκθεση άνοιξε τις πόρτες της χθες στο κοινό της Λάρισας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση 111 ετών από τη Μάχη του Σαρανταπόρου και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Πρόκειται για μια έκθεση που όπως τόνισε χθες ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Ιωάννης Τσιόπλος, επιχειρεί να ιχνηλατήσει την ιστορική διαδρομή από το Σαραντάπορο στο Έπος του ’40 μέσα από πίνακες ζωγραφικής, λιθογραφίες, στρατιωτικές στολές, ιστορικά κειμήλια, παράσημα και εφημερίδες της εποχής.
Κατά τον χαιρετισμό του χθες στο άνοιγμα της έκθεσης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος ήταν να συνδεθεί η Μάχη του Σαρανταπόρου με την έναρξη των νικηφόρων βαλκανικών αγώνων με το έπος του 1940 όπου ο ελληνικός στρατός πέτυχε ένδοξη νίκη ενάντια σε όλες τις πιθανότητες και έχοντας τότε απέναντί του μία από τις υπερδυνάμεις της Ευρώπης την Ιταλία. Αποδεικνύοντας ότι η θέληση, η αυταπάρνηση και το δίκιο του αγώνα είναι σημαντικότερα από έναν απλό πλεονεκτικό συσχετισμό δυνάμεων. «Η έκθεση στην καρδιά της Θεσσαλίας που πρόσφατα επλήγη από μια ακραία θεομηνία, αποπειράται μέσα από πίνακες ζωγραφικής, λιθογραφίες, στρατιωτικές στολές, ιστορικά κειμήλια, παράσημα και εφημερίδες της εποχής να ιχνηλατήσει την ιστορική διαδρομή από το Σαραντάπορο στο ’40, μια διαδρομή μέσα από ακραίες επίσης δυσκολίες, στερήσεις, κακουχίες, αλλά κυρίως θυσίες του ελληνικού έθνους. Ταυτόχρονα με την έκθεση του πολεμικού υλικού γίνεται και μια προσπάθεια σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο να παρουσιαστούν εκθέματα που αναδεικνύουν την ταυτότητα και την πολιτισμική εξέλιξη και αστικοποίηση της Θεσσαλίας δίνοντας την κοινωνική διάσταση αυτής της περιόδου» πρόσθεσε και καταλήγοντας σημείωσε ότι ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό και τα σχολεία της πόλης και με τα μέχρι τώρα στοιχεία πάνω από 1.500 μαθητές αναμένεται να την επισκεφτούν. Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα της προσωπικής συλλογής του ιδιώτη συλλέκτη Συνταγματάρχη ε.α. κ. Βασιλείου Νικόλτσιου ο οποίος μίλησε για τα εκθέματα που φιλοξενούνται στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς και στην ουσία αποτελούν ζωντανά κομμάτια, στιγμές που έχτισαν την ιστορία της Ελλάδας.
Η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού προλογίζοντας την έκθεση σημείωσε:
«Η έκθεση από το Σαραντάπορο …στο 40» αποτελείται από δύο σκέλη: Το πρώτο περιλαμβάνει κυρίως στρατιωτικά αντικείμενα που σχετίζονται με τα πολεμικά γεγονότα από τους βαλκανικούς πολέμους έως το 1940. Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης, αποτελείται από αντικείμενα του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, από υλικές μαρτυρίες εκείνης της εποχής, που σηματοδοτούν τη μετάβαση από τον παραδοσιακό πολιτισμό στον αστικό πολιτισμό που επικράτησε στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας κατά το α’ μισό του 20ού αι. Τεκμήρια σημαντικών ιστορικών γεγονότων ενταγμένα στο κοινωνικό και όχι μόνο πλαίσιο εκείνης της εποχής τόσο στις μεγάλες θεσσαλικές πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Αντικείμενα καθημερινού βίου, παραδοσιακών τεχνικών, όψεις κτιρίων, παλαιές τοπικές εφημερίδες, ο άνθρωπος, η κατοικία, η εργασία όπως συμβολικά παρουσιάζονται χωρίς να αναπαριστώνται μέσα από τα εκθέματα για να δώσουν το στίγμα της χρονικής αυτής περιόδου. Ο επιμέρους θεματικός άξονας της έκθεσης με τα αντικείμενα τον συλλογών του Μουσείου είναι «από την παράδοση στην αστικοποίηση».
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου, η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη, θα υπάρχει σύντομη ξενάγηση και θα λειτουργεί καθημερινά από 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και 6 έως 8 μ.μ.
Της Νατάσας Πολυγένη