Οι Κομματικές Οργανώσεις Ελασσόνας του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της Ελασσόνας από τη γερμανική ναζιστική κατοχή

Συμπληρώνονται σήμερα 79 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελασσόνας από τη γερμανική ναζιστική κατοχή. Ο ηρωικός λαός της ευρύτερης περιοχής μας έδωσε βροντερό "παρών" σ' αυτόν τον τιτάνιο αγώνα. Πάλεψε και κέρδισε τη λευτεριά του με το όπλο στο χέρι, ενώ η συνολική προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση ήταν σημαντική, γεγονός που το πλήρωσε με εκατοντάδες νεκρούς, ανείπωτες καταστροφές και τραγωδίες.  

 Η απελευθέρωση ήρθε στην Ελασσόνα στις 25 Οκτώβρη 1944 όταν τα τμήματα της Ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ μπήκαν στην επαρχιακή πόλη. Την 29η Οκτώβρη, μέρα πανηγυρισμού της απελευθέρωσης, η πλατεία «Ελευθερίας» της Ελασσόνας πλημμύρισε από δώδεκα χιλιάδες λαού που έδωσε το παρών και από τα 64 χωριά της επαρχίας μας, παραταγμένος σε φάλαγγες κάτω από τις σημαίες των οργανώσεων του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Το έπος εκείνης της περιόδου και σήμερα άλλους εμπνέει και άλλους φοβίζει, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι καμία δημοτική αρχή στην Ελασσόνα διαχρονικά δεν έχει αναδείξει ούτε στο ελάχιστο τη μεγάλη σημασία και ιστορικότητα εκείνων των ημερών.   

 Αυτό που σηματοδότησε η ΕΑΜική αντίσταση ήταν ένα μεγάλο εργατικό- λαϊκό κίνημα ενάντια στην ξένη κατοχή, που στηρίχθηκε στις δικές του δυνάμεις, κόντρα στους σχεδιασμούς της εξόριστης αστικής κυβέρνησης και των διεθνών συμμάχων της, που έμαθε να παίρνει τις τύχες του στα χέρια του. Με οργανωμένο τρόπο έμαθε να μη φοβάται τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, που με τις πλάτες των κατακτητών καταδυνάστευαν το λαό.  

Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, οι πολιτικές οργανώσεις στις πόλεις, η Εθνική Αλληλεγγύη, η ΕΠΟΝ η Επιμελητεία του Αντάρτη, η Εθνική Πολιτοφυλακή, γεννήθηκαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και αγκάλιασαν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αναδείχτηκαν σε μια μεγάλη δύναμη που άρχισε να ξεσκλαβώνει τον ελληνικό λαό πριν ακόμα το διώξιμο των στρατευμάτων κατοχής.  

Αυτή η εποποιία μας διδάσκει την αντίσταση απέναντι και στους ισχυρούς του σήμερα, μας διδάσκει ότι ακόμα και ο πιο δυσμενής συσχετισμός δύναμης μπορεί να ανατραπεί από τη δράση του εργατικού λαϊκού παράγοντα. Υποδεικνύει τη στάση που πρέπει να κρατήσουμε στους σημερινούς άδικους πολέμους και απέναντι σε όσους συμβάλουν σε αυτούς. Ιδιαίτερα τώρα που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τον πόλεμο που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή από το κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.   

 Από την πλούσια ιστορία μας βγάζουμε συμπεράσματα, εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε να φωτίζουμε το μεγάλο δίδαγμα της ανυπέρβλητης δύναμης των λαών που όταν το αποφασίσουν μπορούν να νικήσουν οτιδήποτε φαντάζει πανίσχυρο.  

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.