Με ευλάβεια και κατάνυξη ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στο «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και ευλάβειας , η ιστορική Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης τίμησε, τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου.

Παρά την κρύα και βροχερή ημέρα, χώρο του μοναστηριού παραβρέθηκαν αρκετοί προσκυνητές οι οποίοι προσκύνησαν ευλαβικά την εικόνα καθώς και το λείψανο του Αγίου, αποτίοντας τιμή και παίρνοντας χάρη από τη χάρη Του.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, προς τιμή του Αγίου Δημητρίου, θα συνεχιστούν το απόγευμα του Σαββάτου (επέτειος του Θαύματος) και το πρωί της Κυριακής.

Το εορταστικό πρόγραμμα, στο ιστορικό μοναστήρι της Τσαριτσάνης έχει ως εξής:

Παρασκευή 27/10 ώρα 17:00' Ιερό Ευχέλαιο 

Σάββατο 28/10 ώρα 18:00' Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτωνος. (Ανάμνηση του θαύματος)

Κυριακή 29/10 ώρα 07:00' - 10:30' Αρχιερατική Θεία Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Χαρίτωνος 

Κυριακή 29/10 ' ώρα 17:00' Εσπερινός και Μνημόσυνο Κτητορικό

Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή:

«Η Μονή του Αγίου Δημητρίου («Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης είναι κτίσμα του 1600 περίπου. Λέγεται πως ο Άγιος με θαυμαστή επέμβασή του θεράπευσε τον ασθενή υιό ενός Σέρβου αξιωματούχου, ο οποίος σε ένδειξη βαθύτατης ευγνωμοσύνης προς τον θαυματουργό Μεγαλομάρτυρα έκτισε Ναό προς τιμή του.

Η Μονή μεγαλύνεται και ακμάζει μέσα στο πολυτάραχο πέρασμα του χρόνου κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Στη συνέχεια, όμως, εξαιτίας πολλών και αστάθμητων συγκυριών, βαίνει προς την παρακμή, ώστε στις αρχές του περασμένου αιώνα να φθάσει σε σημείο εγκατάλειψης και παράδοσης στη φθορά των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στον ορεινό όγκο όπου είναι κτισμένη.

Εντούτοις παρά την ερήμωσή της από μοναχούς, συνεχίστηκε να τελείται Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο και σε τακτά χρονικά διαστήματα, από τους ιερείς της Τσαριτσάνης.

Στις 29 Οκτωβρίου του 1905 (ημέρα Σάββατο) και ενώ ετελείτο η Θεία Λειτουργία, εμφανίζεται ο Άγιος Δημήτριος στη Μονή που φέρει το όνομά του, ως έφιππος στρατιώτης κατευθυνόμενος προς το Ναό, αφού προηγουμένως διήλθε χωρίς αντίσταση από την καλά ασφαλισμένη πύλη του μοναστηριού, η οποία αυτομάτως με το πέρασμα του Αγίου, άνοιξε βίαια, προκαλώντας φόβο και τρόμο στο τουρκικό απόσπασμα, που είχε εγκατασταθεί τότε στον ιερό χώρο! Την επομένη κιόλας ημέρα οι Τούρκοι στρατιώτες εγκατέλειψαν οριστικά το μοναστήρι.

Εντός του ναού, σε ειδικά σεσημασμένο χώρο, είναι χαραγμένη επάνω σε επιδαπέδια μαρμάρινη πλάκα, οπλή αλόγου, που αποδίδεται στον έφιππο Άγιο.

Μετά από ακριβώς έναν αιώνα, στις 29 Οκτωβρίου του 2005, η Ι. Μονή «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης επαναλειτούργησε και επίσημα.

Γιώργος Μπαμπάλης - Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.