Ιστορικά στοιχεία για την Δολίχη Ελασσόνας θα παρουσιάσει ο Ευ. Τσακνάκης στην ημερίδα για την Θεσσαλική ιστορία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

Την δεύτερη ημερίδα για την Θεσσαλική ιστορία διοργανώνουν αύριο, Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στις 10.30 πμ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας οι φίλοι του “Θεσσαλικού Ημερολογίου”. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα γίνουν συνολικά εννέα ανακοινώσεις, όπως ανέφερε στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης τύπου ο εκδότης του “Θεσσαλικού Ημερολογίου” κ. Κ. Σπανός, οι οποίες αφορούν διάφορα ζητήματα σε σχέση με την ιστορία της Θεσσαλίας.

Ο κ. Σπανός θα παρουσιάσει τον βίο ενός αγωνιστή του 1821 από τον Τύρναβο, του Γ. Κοτοπούλη, ο οποίος ήταν πρώτος εξάδελφος του Γεωργάκη Ολύμπιου και πολέμησε στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Ο Κοτοπούλης, στη συνέχεια, όπως είπε ο κ. Σπανός διορίστηκε από τον τσάρο της Ρωσίας, αντιπρόξενος της Ρωσίας στην Ανατολική Θράκη, ενώ διετέλεσε και γραμματέας ενός Λιβαδιώτη αγωνιστή του 1821 του Ιωάννη Τίτου Ολυμπίου. Με τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους εγκαταστάθηκε στην Σύρο και μετά τον θάνατο του άφησε με διαθήκη την περιουσία του υπέρ της μονής της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην Ελασσόνα.

Την ημερίδα θα ανοίξει ο φιλόλογος κ. Ευ. Μπαλντούνης με μια επιστολή του Γ. Καραϊσκάκη που απευθύνει στον τότε πρόεδρο του Εκτελεστικού, Γεώργιο Κουντουριώτη, το 1826. Ο Καραϊσκάκης σ΄ αυτή την επιστολή περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ζητώντας παράλληλα στήριξη για να ευοδωθούν οι προσπάθειες του. Επίσης ο κ. Γ. Μπαλής στην εισήγηση του θα αναφερθεί στην ομαδική απογραφή της Κρανιάς Ελασσόνας το 1846, η οποία παρέχει πολλές πληροφορίες για την συγκεκριμένη περιοχή. Τέλος ο κ. Ευ. Τσακνάκης συμμετέχει στην ημερίδα για την Θεσσαλική ιστορία παρουσιάζοντας ιστορικά στοιχεία για την Δολίχη Ελασσόνας το 1846.

Επίσης στην ίδια ημερίδα, ο κ.Γιώργος Μπαλής θα παρουσιάσει ιστορικά στοιχεία της Κρανέας Ελασσόνας το 1846, ο κ.Ανδρέας Γκανάτσιος τον Ναό Αγίων Αναργύρων της Βαλανίδας 1646, και η κ.Ευαγγελία Ράπτου, δύο επιστολές του Ελασσόνας Νεοφύτου προς τον οικ. Πατριάρχη για την προστασία των μοναστηριακών περιουσιών.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.