Δύο ισχυρά καιρικά γεγονότα έρχονται στην Ελλάδα σε λίγες μέρες και φέρνουν κρύο και χιόνια

Ο Νοέμβριος μας αποχαιρετά με το πιο σοβαρό κρύο που έχουμε δει έως τώρα, κάνοντας στην ουσία μία πρόβα για τον χειμώνα. Οι τελευταίες προγνώσεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας κυρίως την Κυριακή, η οποία φαίνεται πως θα διατηρηθεί και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ταυτόχρονα, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, με τις χιονοπτώσεις να έχουν, όμως, σύντομη διάρκεια.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε, ωστόσο, πως ένα νέο σύστημα χιονιά θα πλήξει τη χώρα από 28 Νοέμβρη. 

Από την άλλη ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μετεωρολόγος του Open, σε μακροσκελή του ανάρτηση στο Facebook τόνισε πως ναι μεν τις επόμενες ημέρες θα νιώσουμε το κρύο, όμως ακόμα δεν είμαστε σίγουροι πως ήρθε για να μείνει.

Ανέφερε πως η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ισχυρά καιρικά γεγονότα, όπου δύο «ποτάμια» ελέγχουν – καθορίζουν την εναέρια καιρική κυκλοφορία. Όπως φαίνεται όμως η Ελλάδα την γλιτώνει.

Το δεδομένο προς το παρόν είναι πως τα βουνά θα δουν χιόνια μέσα στο Σαββατοκύριακο σύντομης διάρκειας και η Κυριακή θα είναι μία κρύα ημέρα.

Σάκης Αρναούτογλου 

Σε δύο φάσεις θα έρθουν οι χιονοπτώσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος σημείωσε πως «οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις την νύχτα του ερχόμενου Σαββάτου στα βόρεια δεν αποκλείεται να κατέβουν και σχετικά αρκετά χαμηλά (ακόμα και στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης και αυτά της Χαλκιδικής) ενώ με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, πιο αξιόλογη από πλευράς χιονοπτώσεων σε περιοχές ορεινές της βόρειας Ελλάδας, δείχνει να είναι η νέα επιδείνωση του καιρού την Τρίτη 28 Νοεμβρίου».

Κλέαρχος Μαρουσάκης

Στην ανάρτησή του στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μίλησε για επιδείνωση του καιρού με αρκετές βροχές αλλά και καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα το Σαββατοκύριακο. Όπως έγραψε, «αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της κεντρικής και πιο πολύ της βόρειας ηπειρωτικής χώρας».

«Έτσι λοιπόν την Κυριακή θα κατέβει ναι μεν κρύο με παγερούς βοριάδες η κακοκαιρία όμως σε ότι αφορά τις βροχές και τα χιόνια θα έχει φύγει μακριά μας με τον ήλιο να κυριαρχεί σταδιακά στις περισσότερες περιοχές, ένας ήλιος όμως με δόντια».

Κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:

«Το πολικό ποτάμι κλείνει το δρόμο στο βαρομετρικό χαμηλό νότια της Ιταλίας να κινηθεί βορειότερα εγκλωβίζοντάς το για αρκετές ημέρες στα νερά της Μεσογείου, στον αντίποδα το υποτροπικό ποτάμι θα εμποδίσει το πολικό ψύχος να κινηθεί νοτιότερα, με τη χώρα μας να βρίσκεται στο ενδιάμεσο δύο ισχυρών καιρικών γεγονότων καταλήγοντας σε μια εξέλιξη φυσιολογική για την εποχή χωρίς γενικευμένες ακρότητες.
Κλείνοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιτέλους ο καιρός εναρμονίζεται με το ημερολόγιο. Για πόσο; Δύσκολο να απαντηθεί». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.