Μάκης Σαλεπτσής από το Πύθιο Ελασσόνας: Η μείωση της παραγωγής καρυδιού φέτος ξεπερνά το 30%-40% μιας μέσης χρονιάς

Με μειωμένες αποδόσεις και ποιοτικά υποδεέστερες παραγωγές κλείνει ο κύκλος της συλλογής του καρυδιού στη χώρα για την τρέχουσα περίοδο. Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και η ακτινοβολία του ήλιου επέδρασαν σημαντικά στην υποβάθμιση του καρπού.

Σε ευνοϊκότερη θέση βρέθηκαν οι καλλιέργειες με λιγότερο θερμικό στρες, οι οποίες γεωγραφικά καλύπτουν τις βορειότερες και σε μεγαλύτερο υψόμετρο περιοχές. Αξιόλογος, επίσης, παράγοντας στη διαχείριση της καρυδιάς για καλύτερα αποτελέσματα ήταν και οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, με τις αντίστοιχες φυτοπροστατευτικές και άλλες τεχνολογικές εφαρμογές.

Ο καρυδοπαραγωγός Μάκης Σαλεπτσής από το Πύθιο Ελασσόνας, σε συνέντευξη στο ypaithros.gr, έκανε λόγο για μείωση, η οποία ξεπερνά το 30-40% μιας μέσης χρονιάς.

 «Ανάλογα με τη θέση του χωραφιού, είχαμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Τα καλά και αεριζόμενα κτήματα παρουσίασαν λιγότερα προβλήματα από τα πεδινά και ειδικότερα αυτά που βρίσκονται σε κλειστές περιοχές», αναφέρει.

Το πρόβλημα, όμως, κατά τον ίδιο, εντοπίζεται και στην ποιότητα των καρυδιών, καθώς «υπάρχουν καρύδια μεγάλα σε μέγεθος, των οποίων η εξωτερική εμφάνιση δείχνει άριστη, αλλά εσωτερικά υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Το γέμισμα δεν είναι καλό και η ψίχα παρουσιάζεται υποδεέστερη. Μια καλή σχέση ψίχας με το κέλυφος είναι 40%-45%, και εμείς υπολειπόμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Ο ίδιος επισημαίνει, επίσης, ότι έχει γίνει υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ και οι εκτιμητές έχουν κάνει τους σχετικούς ελέγχους. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Σαλεπτσής σημειώνει ότι η καλή ποιότητα πάντα πληρώνεται και αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος του κάθε παραγωγού.

Με πληροφορίες από ypaithros.gr - elassona-city-gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.