Πρωτοβουλία Ελασσονιτών για την δημιουργία Συλλόγου Καρκινοπαθών Όρχεων στο Νομό Λάρισας

 Μία σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβαν τρεις Ελασσονίτες πολίτες, που βίωσαν στη ζωή τους την καρκινοπάθεια όρχεων στο παρελθόν, προχωρώντας στην δημοσιοποίηση της απόφασής τους, για την δημιουργία Συλλόγου Καρκινοπαθών Όρχεων στο Νομό Λάρισας.

Οι Κ. Γερονάτσιος, Αντ. Λιάνος, Θ. Κυριλλίδης με κοινή ανακοινωσή τους, αναφέρουν τα εξής:

«Η πρόληψη επάνω στον Καρκίνο των Όρχεων είναι το «Α» και το «Ω» στη σημερινή εποχή. Δυστυχώς δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση στους γονείς και κηδεμόνες, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά στη χώρα μας, σε ιατρικές εξετάσεις-διαγνώσεις όπου προβαίνουν για διαφορετικούς μάλιστα λόγους, να ασθενούν από Καρκίνο στον Όρχι ή στους Όρχεις και ένας νέος «Γολγοθάς» να ανοίγεται μπροστά τους. Ο Καρκίνος του Όρχεος «χτυπά» κατά μ.ο. στις ηλικίες 15-40 ετών.

Η καθημερινότητα τους αλλάζει οριστικά, η ψυχολογία τους δέχεται τεράστιες διακυμάνσεις και ένας αγώνας για την ίδια τη ζωή, ξεκινά, με την ανασφάλεια, την αναμονή, τον φόβο να επικρατούν στην ψυχοσύνθεσή τους. Το χειρουργείο, η βιοψία, οι βιοχημικές, αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις, οι χημειοθεραπείες, οι ακτινοθεραπείες, οι ανοσοθεραπείες, οι προληπτικές αιματολογικές εξετάσεις, oι συνεχόμενες επαναληπτικές εξετάσεις, γίνονται στοιχεία της προσωπικής επιβίωσής τους. Για μια επταετία βρίσκονται σε συνεχή παρακολούθηση από τις ιατρικές ομάδες, που τους επανεξετάζουν.

Άλλοι επιλέγουν τον μοναχικό δρόμο αντιμετώπισης, άλλοι την στήριξη από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όλοι όμως υποφέρουν.

Όλα τα παραπάνω, μπορούμε να τα προλάβουμε. Η πρόληψη και η συνεργασία με τους κατάλληλους παιδιάτρους σε μικρή ηλικία και με τους αντίστοιχους ιατρούς-ουρολόγους σε μεγαλύτερη, αποτελούν τη πρώτη μεγάλη νίκη απέναντι στον Καρκίνο των Όρχεων, έως την οριστική του ήττα και εξαφάνιση.

Στόχος μας είναι η ενημέρωση, η αλληλεγγύη, η συμμετοχή και η συνεργασία μέσα από το νέο φορέα που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε.

Στόχος μας είναι να καλέσουμε όσους συνανθρώπους μας, που το έχουν περάσει όπως και εμείς, να γίνουμε όλοι μαζί μια «γροθιά» και να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, έχοντας ο ένας τον άλλο δίπλα του.

Εμείς που το περάσαμε, εμείς μπορούμε και να το καταλάβουμε. Εμείς μπορούμε και να το προλάβουμε.

Ο Καρκίνος των Όρχεων είναι ιάσιμος στο 95% των περιπτώσεων, εάν τον προλάβουμε.

Για αυτό πρέπει να τον προλάβουμε.

Όσα περισσότερα αγόρια στην εφηβεία ή άνδρες-πια-ενημερωθούν, όσοι περισσότεροι γονείς, γνωρίζουν, τόσο το καλύτερο, τόσο πιο σωστά, τόσο πιο υπεύθυνα για την ίδια τη ζωή τους».

Κ. Γερονάτσιος
Αντ. Λιάνος
Θ. Κυριλλίδης

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.