Το ποτάμι του Ολύμπου που εξαφανίζεται από ντροπή και εμφανίζεται ξανά με καταρράκτη

 Το ρέμα του Ορλιά ή Ουρλιά είναι ένας μικρός παράδεισος στον ανατολικό Όλυμπο, δυτικά του Δίον. Ονομάστηκε έτσι απ’ το θόρυβο, τα βουητά του νερού, και τον στοιχειώνει ένας μύθος. Σύμφωνα με την παράδοση, ο αρχαίος ποταμός της Πιερίας χάθηκε από τη ντροπή του αρνούμενος να εξαγνίσει τις Μαινάδες.

Οι μαινόμενες γυναίκες θέλησαν να ξεπλύνουν τα χέρια τους από το αίμα τους του Ορφέα, τον οποίο σκότωσαν. Συγκεκριμένα ο μύθος αναφέρει ότι ο ποταμός μπήκε στο έδαφος και βγήκε ξανά στην επιφάνεια λίγο πιο έξω από το Δίον, όπου σχηματίζει και τους καταρράκτες του. Το ποτάμι εξαφανίζεται από ντροπή και εμφανίζεται ξανά, αυτή τη φορά σχηματίζοντας όμορφους καταρράκτες. Τους καταρράκτες του Ορλιά.

Το ποτάμι Ελικώνας ή Βαφύρας ή Ουρλιάς, ονομάστηκε έτσι από τα βουητά του νερού.

Ο Ορφέας

Σύμφωνα με την  μυθολογία, ο Ορφέας θεωρείται ένας από τους βασικούς ποιητές και μουσικούς της αρχαιότητας, και ο εφευρέτης ή αυτός που τελειοποίησε τη λύρα και τα τύμπανα. 

Συμμετείχε με τα αδέλφια του στην Αργοναυτική εκστρατεία της οποίας ηγήθηκε ο Ιάσονας, ο οποίος είχε πληροφορηθεί από τον Χείρωνα πως μόνο με τη βοήθεια του Ορφέα θα μπορούσαν να περάσουν σώοι από τις Σειρήνες. Οι Σειρήνες κατοικούσαν σε τρία μικρά, βραχώδη νησιά και τραγουδούσαν όμορφα τραγούδια που δελέαζαν τους ναυτικούς, τους παγίδευαν και τους έτρωγαν. Όταν ο Ορφέας άκουσε τις φωνές τους, πήρε τη λύρα του και έπαιξε μια ομορφότερη μουσική, πνίγοντας τη δικιά τους.

Με τη δύναμη της μουσικής του και του τραγουδιού του μπορούσε να γοητεύσει τα άγρια ζώα, να διεγείρει τα δέντρα και τους βράχους σε χορό, ακόμα και να σταματήσει τη ροή των ποταμών. Ο Ορφέας ήταν ένας από τους βασικούς ποιητές και μουσικούς της αρχαιότητας. Έργο του Σλοβένου ζωγράφου Φρανζ Κάουτσιγκ.

Έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις και ήδη από την αρχαιότητα υπήρχε διάσταση απόψεων σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατό του. Η επικρατέστερη είναι ότι θανατώθηκε από τις Μαινάδες κοντά στον ποταμό Ενιπέα. Αιτία της οργής τους ήταν ότι περιφρόνησε την λατρεία όλων των θεών εκτός από του Ήλιου, τον οποίο αποκαλούσε Απόλλωνα. Οι Μούσες στη συνέχεια μάζεψαν όλα τα κομμάτια του και τα έθαψαν κάτω από τον Όλυμπο. Τα αηδόνια κελαηδούσαν πάνω από τον τάφο του και η λύρα του, έγινε αστερισμός στον ουράνιο θόλο. 

Δείτε την πρώτη λήψη του Θεόφιλου Μπάμπουλη:

 

Οι κολυμπήθρες του ποταμού Ενιπέα

Ο Ενιπέας ποταμός της Πιερίας διαρρέει το Λιτόχωρο. Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από κάποια θαλασσινή θεότητα, πατέρα του Πελία και του Νηλέα και συζύγου της Τυρώς. Πρόκειται για προσωποποίηση του Ποσειδώνα. Στο Φαράγγι του Ενιπέα σύμφωνα με τη μυθολογία, κατασπαράχθηκε από τις Μαινάδες ο Ορφέας, ενώ στα νερά του ποταμού λουζόταν και η πανέμορφη Λητώ, ερωμένη του Δία. Παιδιά της ήταν ο Απόλλωνας και η Άρτεμις.

Ο Ενιπέας έχει τις πηγές του στην θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Οι κολυμπήθρες (βάθρες) κατά μήκος του είναι φυσικές πισίνες. Η θερμοκρασία του νερού είναι λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου και το κολύμπι πρέπει να γίνεται με προσοχή. Παραδόξως, η διαδρομή κατά μήκος του ποταμού δεν είναι από τις δημοφιλέστερες του Ολύμπου.

 Πηγή: larissanet.gr - mixanitouxronou.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.