Την έκθεση ζωγραφικής με έργα από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Ι.Μ.Ελασσόνας επισκέφθηκαν μαθητές από το ΓΕΛ Ελασσόνας (φωτ.)

 Η Ιερά Μητρόπολις Ελασσώνος ενόψει των Αγίων Ημέρων των Χριστουγέννων διοργάνωσε σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ–Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» έκθεση ζωγραφικής με έργα από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τα οποία φιλοξενεί η Εκκλησία της Ελλάδος. 

Η Ελασσόνα έγινε η τρίτη πόλη της Ελλάδας, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που φιλοξένησε την έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στο πέλαγος της ζωής»,  στα έργα της οποίας αποτυπώνεται ο πόνος, η προσφυγιά, αλλά και η ελπίδα που ανατέλλει από αυτά τα παιδιά στη νέα τους πατρίδα.

Όπως μας ανέφερε ο πρωτοσύγκελος, αρχιμανδρίτης Βησσαρίων Καραλάσκος,..."η Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, έχει καταθέσει στην Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την έκθεση ως πρόγραμμα, για να μπορούν τα σχολεία να την επισκεφθούν, ώστε να συζητήσουν και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε θέματα τα οποία τα παιδιά χρειάζονται αυτή την ευαισθητοποίηση, όπως είναι το θέμα της προσφυγικής κρίσης, το θέμα των παιδιών τα οποία βρίσκονται μόνα τους, τα θέματα της ξενοφοβίας του ρατσισμού και κυρίως, καθώς είμαστε παραμονές των Χριστουγέννων, να δούμε τα Χριστούγεννα πέρα από τα λαμπιόνια τις κορδέλες και τα φώτα, να τα δούμε ως μία λαχτάρα για τον κατατρεγμένο, τον ξενιτεμένο άνθρωπο, έτσι όπως ήταν και ο μικρός Ιησούς από τη γέννησή Του, Κυνηγημένος απ τον Ηρώδη και πρόσφυγας στην Αίγυπτο".

Τις προηγούμενες ημέρες, την έκθεση επισκέφθηκαν παιδιά της πρώτης τάξης του ΓΕΛ Ελασσόνας, όπου οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης, χωρίστηκαν σε ομάδες έχοντας έναν υπεύθυνο και τους ζητήθηκε να γράψουν ένα σύνθημα, μια σκέψη ένα μήνυμα, το οποία συζήτησαν από κοινού στο τέλος της περιήγησης και όλα τα μηνύματα που θα συγκεντρωθούν, θα σταλούν σε εκείνα τα προσφυγόπουλα, ως μια έκφραση ευχών για τα επερχόμενα Χριστούγεννα, που μπορεί να μην είναι όλα Χριστιανόπουλα, αλλά ωστόσο δεν παύουν να είναι παιδιά του Θεού και εκείνα.

Συνολικά Πέντε σχολεία, πάνω από 330 μαθητές και μαθήτριες και 30 συνοδοί καθηγητές και καθηγήτριες επισκέφτηκαν την έκθεση! 

Το Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις της Κρανιάς, είχαν την ευχάριστη έκπληξη να συναντήσουν τους υπευθύνους της «Συνύπαρξις» που διαχειρίζεται εξ ονόματος της Εκκλησίας τις δομές των προσφυγόπουλων,   τον Πρόεδρο, Μητροπολίτη Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρα και τον Γενικό Διευθυντή, Αρχιμανδρίτη π. Παντελεήμονα Παπασυνεφάκη, οι οποίοι με την συνοδεία του Μητροπολίτη μας κ.κ. Χαρίτωνος θέλησαν να ενημερωθούν για το εκπ/κο πρόγραμμα. Μίλησαν με τους μαθητές, τους πληροφόρησαν για το επιτελούμενο έργο και τους ευχήθηκαν για τις εορτές. Με τη σειρά τους οι μαθητές αναπτύσσοντας τις σκέψεις τους μέσα από τα ζωγραφικά έργα εντυπωσίασαν τους υψηλούς επισκέπτες.

Στις συναντήσεις μας με τα σχολεία ακούστηκαν πολλά και προβληματιστήκαμε βαθιά για το ποιος είναι ο ξένος, ο επικίνδυνος, ο άλλος.. Οι μαθητές με την ορμή της νιότης τους αλλά και την ενσυναίσθηση του πόνου, της μοναξιάς, του τραύματος, αλλά και της ελπίδας που διέκριναν στα έργα των παιδιών, κατέγραψαν όμορφες σκέψεις. 

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.