Ε. Λιακούλη: «Ξεχασμένοι απο την Κυβέρνηση , οι σεισμόπληκτοι στο Δαμάσι Τυρνάβου»

Για πολλοστή φορά παρεμβαίνει, με ερώτησή της, η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τους υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών κ. Χ. Σταϊκούρα και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Β. Κικίλια, σε σχέση με την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών οικιστικής αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κατοίκων του Δαμασίου.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας:

«Παρότι έχουν περάσει πάνω από 2,5 χρόνια από τον σεισμό 6,3 ρίχτερ που έπληξε το Δαμάσι Τυρνάβου, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, μόλις 5 από τις συνολικά 180σεισμόπληκτες οικογένειες έχουν αποζημιωθεί πλήρως για τις καταστροφές που υπέστησαν οι οικίες τους.

Ειδικότερα, από την πλευρά της Πολιτείας, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες μετά τον σεισμό δόθηκαν ειδικά βοηθήματα στους κατοίκους, καθώς και βοήθημα για τις κατεστραμμένες οικοσκευές, συνολικού ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, με την εξής διαβάθμιση: 14.000 ευρώγια κάθε ‘’κόκκινο’’ σπίτι, 8.000 ευρώ για κάθε ‘’κίτρινο’’, και 4.000 ευρώ για κάθε ‘’πράσινο’’ σπίτι, με το δήμο Τυρνάβου να έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα την κατεδάφιση συνολικά 148 ‘’κόκκινων’’ κατοικιών. 

Όπως, ωστόσο, υπογράμμισε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κοινότητας Δαμασίου, κ. Γιώργος Τσανάκας: ‘’εδώ και σχεδόν τρία χρόνια άνθρωποι κάθε ηλικίας, πολλοί από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας, εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ λίγων τετραγωνικών μέτρων, με τις συνθήκες διαβίωσης να είναι ιδιαίτερα δύσκολες σε αυτά’’.

Επιπλέον, καταγγέλλεται πως αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στην καταβολή των αποζημιώσεων, είτε για την κατασκευή νέων οικιών, είτε για την επισκευή των υπαρχουσών, είναι η υποστελέχωση της Διεύθυνσης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), η οποία ιδίως μετά τον επιπλέον φόρτο εργασίας εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία, αδυνατεί να προχωρήσει την εξέταση των φακέλων που κατέθεσαν οι κάτοικοι, όσο και τις τελικές εγκρίσεις για τις εκταμιεύσεις των αιτούμενων ποσών.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι παρότι οι πρώτες προκαταβολές έχουν δοθεί, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την πλήρη ανακατασκευή ή επιδιόρθωση των πολλών δεκάδων πληγεισών κατοικιών του Δαμασίου, αφού κανείς μηχανικός δεν αναλαμβάνει τα συγκεκριμένα έργα, γνωρίζοντας πως οι κάτοικοι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα κονδύλια, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς για το «πως απαντούν στις καταγγελίες ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΑΕΦΚ) είναι υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να προχωρήσουν στην εξέταση των φακέλων των σεισμόπληκτων κατοίκων, καθώς και πως σκοπεύουν να επιλύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα;». Επιπλέον τους ρωτά για τα «ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των αστέγων του Δαμασίου, οι οποίοι παραμένουν σε containers -για τρίτο συνεχή χειμώνα- σε μια πιο μόνιμη, όσο και αξιοπρεπή βάση και εωσότου ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των κατοικιών τους».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.