Παρουσίαση του βιβλίου «Γεννήθηκα στον Βορρά, μεγάλωσες στον Νότο» της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού στο Χατζηγιάννειο

 Για το βιβλίο «Γεννήθηκα στον Βορρά, μεγάλωσες στον Νότο», της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού θα μιλήσουν το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19:00, στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο (Ρούσβελτ 59 ) ο Γιώργος Γιαννούσης, ψυχοθεραπευτής – συγγραφέας, η δικηγόρος Μαρία Γαλλιού, η Χρύσα Μαστροδήμου, εκπαιδευτικός, ποιήτρια & συγγραφέας, αλλά και η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου Ελισάβετ Μπαρμπαλιού, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Την εκδήλωση που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος και θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, διοργανώνει το ΝΗΜΑ -ινστιτούτο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, το βιβλιοπωλείο «Άνεμος», ο δήμος Λάρισας και οι εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.

Η Ελισάβετ Μπαρμπαλιού υφαίνει ένα νήμα γεμάτο αναμνήσεις, τραύματα, όνειρα και φόβους, που ενώνει αόρατα και άρρηκτα τρεις γενιές, τη μάνα και την κόρη, αλλά και τη γιαγιά που πλέον έχει “φύγει”, μα έχει αφήσει το ανεξίτηλο αποτύπωμά της στις ζωές και τις ψυχές των απογόνων-επιγόνων της. Στον διάλογο αυτόν, η συγγραφέας αξιοποιεί προσωπικά βιώματα, δημιουργώντας παράλληλα συνηχήσεις από τις πολύτιμες και μεστές συνεδρίες που προέκυψαν από την πολύχρονη κλινική της εμπειρία ως οικογενειακής θεραπεύτριας, προκειμένου να δώσει το ερέθισμα για σκέψη, επικοινωνία και αλληλοκατανόηση, που μπορεί να οδηγήσουν στη λύτρωση, στην ίαση μιας ολόκληρης κοινωνίας – και ενδεχομένως κατορθώσουν να μετατρέψουν το τραύμα σε θαύμα. Με εφόδια την επιστημονική σκευή της, την τολμηρή ματιά της, αλλά και την ευαισθησία της, ρίχνει φως σε πτυχές της σύγχρονης ζωής, που αφορούν την οικογένεια, την παιδεία, την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο, τη βία, την κρίση αξιών, τις σχέσεις των δύο φύλων, τις ανάγκες των νέων, αλλά και τις αγωνίες τους.

Ένα βιβλίο για έναν κόσμο σε κρίση, για δύο γενιές αντιμέτωπες, που επιρρίπτουν ευθύνες, αλλά και αναζητούν η μία το χέρι της άλλης, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουν μπροστά. Συμφιλιωμένες……

Το βιβλίο «Γεννήθηκα στον Βορρά, μεγάλωσες στον Νότο» δημιουργήθηκε για να φροντίσει μια διαχρονική, πανανθρώπινη ανάγκη: να ρίξει λίγο ακόμα φως σε αυτό που όλοι αποκαλούμε «χάσμα γενεών» και να βοηθήσει στη γεφύρωσή του. Η γενιά των νέων φέρνει σήμερα, με κάθε τρόπο, στην επιφάνεια, άλλοτε συνειδητά , όμως τις περισσότερες φορές ασυνείδητα, το τραύμα πολλών γενεών που εκδηλώνεται με προβλήματα συμπεριφοράς, ψυχικά και συναισθηματικά αδιέξοδα, κατάθλιψη,παραβατικότητα, διάφορες εξαρτήσεις, και πολύ συχνά τελευταία, απόγνωση, που οδηγεί στα άκρα.

Όμως, στη σημερινή γενιά εμείς είμαστε αυτοί που κληροδοτήσαμε μαζί με τα καλά και όλα μας τα βάρη, τις παραλείψεις, τις οικονομικές ακρότητες, τα θαλασσοδάνεια, την κλιματική αλλαγή, τις προβληματικές οικογενειακές σχέσεις. Για τον τρόπο παρουσίασης όλων των παραπάνω προβληματισμών η συγγραφέας επέλεξε τον διάλογο μάνας – κόρης, αντί μιας επιστημονικής μελέτης, προκειμένου να φέρει στο προσκήνιο αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που αποτελούν σημεία των καιρών, κάποια του παρόντος και πολλά άλλα που μας ακολουθούν από το παρελθόν.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.