Κάλεσμα του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας για συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 31/1 και στην συγκέντρωση στην Λάρισα

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας, αναφέρονται τα εξής:

"Συνάδελφοι Οικοδόμοι,η πετυχημένη Απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου μας στις 8 Νοέμβρη 2023 έβαλε γερές βάσεις για να έχουμε αποτελέσματα στις διεκδικήσεις μας.

Ο αγώνας, που δίνουμε και συνεχίζουμε με την Απεργία μας στις 31 Γενάρη, θα φέρει νίκες στον κλάδο και τους οικοδόμους.

ΤΩΡΑ είναι η ώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα,να κλιμακώσουμε την πάλη μας,να πετύχουμε νίκες που θα δώσουν ανακούφιση στη ζωή μας,θα ανοίξουν τον δρόμο για νέες κατακτήσεις.

Παρά την κατακόρυφη άνοδο της δουλειάς στις Κατασκευές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα προβλήματα μας παραμένουν και οξύνονται..

Την ώρα που η δουλειά στην οικοδομή χτυπάει κόκκινο,την ώρα που τα έργα και οι υποδομές φτιάχνονται σε πολύ λιγότερο χρόνο απ'ότι παλιότερα,μας "ζητάνε" να δουλεύουμε περισσότερο και να παίρνουμε λιγότερα απ'αυτά που παίρναμε το 2000.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα,η ικανοποίηση του αιτήματός μας για αυξήσεις είναι πρωταρχικής σημασίας.

Εκτιμάμε ότι με την επιτυχία της προηγούμενης απεργίας έγινε ένα στέρεο βήμα προς τα μπρος για να πετύχουμε όσα διεκδικούμε.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, χωρίς κανέναν συμψηφισμό, τα ένσημά μας. Η εργασία μας, τα ένσημά μας δεν είναι παιχνίδι που καταλήγει «σου χρωστάω δέκα, σου δίνω ένα και πατσίσαμε», είναι ο ιδρώτας μας. Σε αυτό το αίτημα δεν κάνουμε πίσω.

Είναι εξοργιστικό, σήμερα, που η δουλειά στον κλάδο είναι στο φουλ, που δεν φτάνουν τα εργατικά χέρια στα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ η ασφάλιση μας να φθάνει μόνο 14 ένσημα το μήνα ενώ δουλεύουμε όλα τα μεροκάματα. Τα υπόλοιπα μεροκάματα-ένσημα που χάνονται; Θα δώσει μια σοβαρή απάντηση ο υπουργός Εργασίας;

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ να μας αποδοθούν τα ένσημα που για λογαριασμό της δουλειάς μας ο ΕΦΚΑ έχει εισπράξει εδώ και δεκαετίες και συνεχίζει να εισπράττει χωρίς να τα αποδίδει στους οικοδόμους,με αποτέλεσμα να έχουμε πίσω μας μεγάλα κενά ασφάλισης με υπαρκτό κίνδυνο να μην θεμελιώσουμε προϋποθεσεις για σύνταξη.

Όλοι ξέρουν τι γίνεται, αλλά βολεύονται από τον αισχρό μηχανισμό απώλειας των ενσήμων μας. Ο ΕΦΚΑ εισπράττει αξιοποιώντας τον αντικειμενικό συντελεστή των ενσήμων για τα ελάχιστα ένσημα, οι μεγαλοεργολάβοι κλέβουν και εμπορεύονται τον ιδρώτα μας. Κάθε μέρα δουλειάς είναι και ένσημο. Τέρμα τα ψέματα! Τίποτα λιγότερο από αυτό, τίποτα λιγότερο από την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων που δουλέψαμε.

Η Απεργία στις 31 Γενάρη μπορεί αν το πιστέψουμε να ανοίξει νέους δρόμους με κατακτήσεις.

Γι'αυτό σε αυτήν την Απεργία πρέπει να νεκρώσουν όλα τα γιαπιά και όλοι οι χώροι δουλειάς. Η Απεργιακή μας συγκέντρωση πρέπει να είναι τέτοια που να δείχνει ότι οι οικοδόμοι κατανοούν την πραγματική τους δύναμη.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-Να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

-Να κατοχυρωθεί νομοθετικά στον κλάδο το 7ωρο με 5νθήμερη εργασία και 35ωρο.

-Να κηρυχτεί υποχρεωτική η ΣΣΕ που έχουμε υπογράψει από τον Απρίλιο του 2022.

-Αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων.Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο.

-Υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993.

-Επαναφορά των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας.

-Ένταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα(γυψοσανιδάδες κ.α).

Όλοι στην Απεργιακή Συγκέντρωση την Τετάρτη 31 Γέναρη στην Λάρίσα στις 10.30 στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.