Δυσφορία Θεσσαλών κτηνοτρόφων για νέα παράταση στη χρήση βοσκοτόπων

Την ανησυχία τους για τη νέα παράταση που δόθηκε μέχρι τις 31.12.2025, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπόνησης, υποβολής και έγκρισης των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών, εκφράζουν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι.

Όπως είναι γνωστό, με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης των εν λόγω εκτάσεων για βόσκηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τη βοσκή παράλληλες χρήσεις και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων.

Το ΥΠΑΑΤ επικαλείται την καθυστέρηση ανάληψης της διαδικασίας, καθώς οι περισσότερες Περιφέρειες (μεταξύ αυτών και της Θεσσαλίας), δήλωσαν -λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου- αδυναμία ή απροθυμία εκπόνησης των Σχεδίων και επιδιώκει να έχει τον απαραίτητο χρόνο ολοκλήρωσής τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, Γιάννη Γκουρομπίνο, «αυτή η καθυστέρηση δεν συμφέρει κανέναν. Δεν είναι λύση η τεχνική λύση, η οποία μπορεί να ενεργοποιεί δικαιώματα, αλλά μας αδικεί οικονομικά. Κι αυτό συμβαίνει γιατί, μέσω της τεχνικής λύσης, μοιράζονται βοσκοτόπια σε πεδινές ή ημιορεινές εκτάσεις, από τις οποίες στην εξισωτική αποζημίωση λαμβάνουμε 8 ευρώ, ενώ μέσω μίας πραγματικής διαδικασίας θα γινόμασταν κάτοχοι ορεινών βοσκοτόπων και θα ενεργοποιούνταν ενίσχυση 12 ευρώ. Θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επισπεύσει τις διαδικασίες. Δεν γίνεται από το 2012, όταν πρωτομπήκαν στη ζωή μας τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, και από το 2015, όταν προσπαθούσαμε να βρούμε μία λύση, να πλησιάζουμε τη δεκαετία και να μην τα έχουμε καταφέρει…» καταλήγει ο κτηνοτρόφος από το Βλαχογιάννι

Πηγή: eleftheria.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.