«Εισβάλουν» στη Λάρισα τα τρακτέρ την Κυριακή

 Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που την Κυριακή θα «εισβάλουν» στη Λάρισα με τα τρακτέρ τους από έξι εισόδους της πόλης. Μετά από σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, οι αγρότες αποφάσισαν να μετακινήσουν τα οχήματά τους την Κυριακή στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας και τη Δευτέρα να ενισχύσουν το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο του Πλατυκάμπου.

Οι αγρότες έχουν δώσει το σήμα εκκίνησης στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής με σκοπό τα τρακτέρ να βρεθούν στην Κεντρική Πλατεία. Εκεί θα συγκεντρωθούν και σε διάταξη, θα υπάρχει στοίχισή τους μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η επιλογή της Κυριακής για να ξεκινήσει ο νέος κύκλων κινητοποιήσεων αποφασίσθηκε, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την λειτουργία της αγοράς, καθώς οι αγρότες θέλουν στο πλάι τους όλους τους πολίτες και δεν θέλουν να έρθουν σε προστριβές με τους επαγγελματίες. Μάλιστα σημειώνουν πως «δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν. Τους θέλουμε όλους εκεί μαζί μας για να δείξουν συμπαράσταση».

Αυτή τη στιγμή στον κόμβο του Πλατυκάμπου υπολογίζονται περίπου 300 τρακτέρ από όλη την Π.Ε. Λάρισας, ενώ μερικά εξ αυτών θα βρεθούν την Κυριακή στη Λάρισα.

Από εκεί και πέρα οι αγρότες τη Δευτέρα έχουν στείλει ήδη πρόσκληση σε αρχές και φορείς του νομού. Μεταξύ αυτών έχουν ζητήσει να συνομιλήσουν με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, τους δημάρχους των νομών της Λάρισας, το Επιμελητήριο της πόλης κ.α.

Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων, το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα τρακτέρ θα πάρουν το δρόμο προς τον κόμβο του Πλατυκάμπου για να τον ενισχύσουν ακόμα περισσότερ. Οι αγρότες θέλουν να είναι κοντά στην Εθνική Οδό, χωρίς να υπάρχει πρόθεση να την κλείσουν, αλλά για να δείξουν τη δυναμική τους.

Τι διεκδικούν

Αιτήματα για την επιβίωσή τους αλλά και να καταφέρουν να παραμείνουν στην παραγωγή διεκδικούν αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Αυτά αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ ζητούν επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Όπως και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον «αναχρονιστικό κανονισμό» του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα ζητούν να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Ζητούν έναν ΕΛΓΑ «δημόσιο φορέα», με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Ενώ τέλος, ζητούν να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

Πηγή: larissanet.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.