Μετάλλιο τιμής στον Τυρναβίτη ήρωα Κωνσταντίνο Σαμαντζή μετά θάνατον

 Μετάλλιο τιμής για τον Τυρναβίτη ήρωα Κωνσταντίνο Σαμαντζή παρέλαβε μετά από χρόνια προσπαθειών η οικογένεια του.

Όπως ανέφερε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γιος του, Μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου Θέμης Σαμαντζής, η δικαίωση ήρθε και το Ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα τα γεγονότα της Κύπρου την περίοδο 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου 1974.

Η συγκινητική ανάρτηση για το Μετάλλιο Τιμής στον ήρωα Κωνσταντίνο Σαμαντζή έστω και μετά θάνατον: 

«Χρειάστηκε να περάσουν πέντε δεκαετίες, πολιτικοί και κυβερνήσεις για να κάνουν το αυτονόητο. Ποτέ δεν είναι αργά όμως για την δικαίωση των θυμάτων, των αγνοουμένων αλλά και των ζωντανών-νεκρών που έζησαν τη φρίκη του πολέμου στο νησί.

Η επίσημη αναγνώριση του Ελληνικού κράτους για τα γεγονότα της Κύπρου ήρθε έστω και μετά από τόσα χρόνια.

Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις του Π Δ 6-7-2007 (ΦΕΚ 477/16/7/2007) η πολιτεία νομοθέτησε τη χορήγηση ¨Μεταλλίου Επιχειρήσεων Κύπρου”. Μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε φέτος με την υπογραφή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας επισφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο την δικαίωση και την ηθική ικανοποίηση όλων αυτών των ψυχών.

Εμείς είχαμε την τύχη να μάθουμε από τον πατέρα μας, Κωνσταντίνο Σαμαντζή, την αλήθεια, αφού μας διηγήθηκε τα γεγονότα με ντοκουμέντα. Την αλήθεια ενός νεαρού επιλοχία που στα ομορφότερα χρόνια της ζωής του βρέθηκε να υπερασπίζεται την Πατρίδα ζώντας καταστάσεις που εμείς τα βλέπουμε μόνο στις ταινίες.

Η Τουρκική σημαία απ’ το χωριό που απελευθέρωσε και η ιστορία στο φάκελο που περιγράφει τα γεγονότα και η φράση του στο τέλος: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.. αφάνταστη περηφάνεια και ανδρεία, είναι η βαριά κληρονομιά που μας άφησε.

Παραλάβαμε λοιπόν αυτό που περίμενες τόσα χρόνια… Δεν το πρόλαβες, όμως μπορείς πλέον να αναπαυθείς γνωρίζοντας ότι οι αγώνες σας δικαιώθηκαν.»

Πηγή: tirnavospress.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.