Νίκος Παλάσκας: "Πρέπει να προστατευτεί η φέτα από περιστατικά νοθείας και ελληνοποιήσεων"

Υπέρ των ελέγχων στο αιγοπρόβειο γάλα, οι οποίοι ξεκίνησαν πριν από δέκα ημέρες από μικτά κλιμάκια, τάσσονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας, καθώς πρόκειται για ένα πάγιο αίτημά τους προκειμένου να εντοπίζονται περιπτώσεις νοθείας στη φέτα.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Νίκος Παλάσκας από την Ελασσόνα, επισημαίνει ότι πρέπει να προστατευτεί η φέτα από περιστατικά νοθείας και ελληνοποιήσεων, ζητώντας από τη μεριά του κλάδου να συνεχιστούν αμείωτοι οι έλεγχοι και «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο».

ADVERTISEMENT

Όπως αναφέρει: «Ήταν πάγιο το αίτημα να γίνονται οι έλεγχοι για να μη χάσουμε τον λευκό “χρυσό”. Το κύριο εισόδημα των κτηνοτρόφων είναι από το αιγοπρόβειο γάλα. Δεν θέλουμε να γίνονται νοθείες και να δυσφημίζεται η φέτα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί πήγαιναν κάτι να κάνουν αλλά τα έβρισκαν δύσκολα. Όταν πήγαιναν να βγάλουν “λαβράκι” με τις νοθείες, σταματούσαν οι έλεγχοι».

Το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελασσόνα και δεσμεύτηκε για τη διενέργεια ελέγχων από μικτά κλιμάκια σε τυροκομεία και σούπερ μάρκετ, με τους κτηνοτρόφους να αναφέρουν πως είναι θετικοί σε ελέγχους και στον δικό τους κλάδο προκειμένου να εντοπιστούν οι παράνομες πρακτικές.

Να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Ο κ. Παλάσκας σημειώνει πως η κυβέρνηση εισάκουσε το αίτημα των κτηνοτρόφων και οι έλεγχοι ξεκίνησαν, ωστόσο ζητά επίσης την αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Συγκεκριμένα οι παραβάτες, πέραν των προστίμων που καλούνται να πληρώσουν, σε περιπτώσεις που συνεχίζουν τις ίδιες πρακτικές να έχουν αυστηρότερες κυρώσεις, για παράδειγμα να κλείσει ένα τυροκομείο που παρανομεί για δεύτερη φορά. «Περιμένουμε επίσης τα ονόματα όσων νοθεύουν να αναρτώνται, όχι να μπαίνουν στα συρτάρια. Όσοι κάνουν νοθείες δεν φοβούνται τις ποινές των προστίμων. Πρέπει να αναρτώνται τα ονόματά τους», συμπληρώνει. 

Οι έλεγχοι γίνονται με κλιμάκια που απαρτίζονται από τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, το υπουργείο και την αστυνομία, όπου λαμβάνονται δείγματα από τα σούπερ μάρκετ και ελέγχονται στα σύνορα βυτία που μεταφέρουν εισαγόμενο γάλα.

Ο κ. Παλάσκας αναφέρει ότι παρατηρούνται και φαινόμενα ελληνοποιήσεων, δηλαδή χρήσης πρόβειου γάλακτος από το εξωτερικό. Στην περίπτωση των νοθειών, πέραν του αιγοπρόβειου γάλακτος, χρησιμοποιείται αγελαδινό γάλα και άλλες πρωτεΐνες.

Σήμερα μάλιστα, 25/01, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της φέτας, στο πλαίσιο της προστασίας της ελληνικής παραγωγής γάλακτος. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Παλάσκας στην Karfitsa, υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά των βιομηχάνων απέναντι στους ελέγχους. Οι κτηνοτρόφοι από τη δική τους πλευρά προσθέτει ότι θα παραμείνουν στην αρχική τους θέση. Ειδικότερα: «Ευελπιστούμε να συνεχιστούν οι έλεγχοι, ώστε η φέτα και το πρόβειο γάλα να βρουν την τύχη και αυτό που τους αξίζει».

Τι προβλέπεται για τη φέτα ΠΟΠ 

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως αναφέρεται στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση τη σχετική νομοθεσία για τη φέτα ΠΟΠ, το προϊόν παρασκευάζεται μόνο με το γάλα αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων. Συγκεκριμένα: «Η φέτα παρασκευάζεται μόνο με το γάλα αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων. Έτσι αποκτά το γνωστό λευκό χρώμα της καθώς και την ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας συλλέγεται συγκεκριμένη εποχή και πρέπει να έχει περιεκτικότητα τουλάχιστον 6% σε λιπαρές ουσίες. Η φέτα μπορεί να παρασκευαστεί τόσο από παστεριωμένο όσο και από μη παστεριωμένο γάλα, ουδέποτε όμως προστίθενται χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, πρωτεΐνες γάλακτος, καζεϊνικά άλατα, συμπυκνωμένο γάλα ή γάλα σε σκόνη».

Πηγή: karfitsa.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.